Най-голямата тракийска могила на Балканите край Пловдив става открит музей

Малтепе е с огромни размери и по тази причина е запазена от иманяри, казва кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Снимка Анелия Перчева

Най-голямата тракийска могила в България ще бъде превърната в открит музей, който няма аналог на Балканския полуостров. Могилата Малтепе до село Маноле ще бъде реставрирана, а около нея ще се изгради инфраструктура, която да превърне забележителността в една от най-посещаваните у нас. В следващите няколко години екипи водени от доцент Костадин Кисьов от РАМ - Пловдив ще проучат могилата и нейните съкровища. Доц. Кисьов не изключва съдържанието им да е сходно с това на могилите край Старосел и Казанлък, съобщи TNS.bg.

Могилата Малтепе е най–голямата надгробна могила на територията на България с размери диаметър 90 м и височина 22 м. Тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.

Създаването на музей на открито е адекватният и оригинален по същността си способ, който ще представи пред българските и чуждестранни туристи една реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на Одрисите и Филипопол в периода І в. пр.Хр. – ІІІ в. сл.Хр.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене