Концерт на “Космически гласове” в памет на Васил Арнаудов

“Космически гласове” ще пеят под ръководството на Ваня Монева.

Синът му - продуцентът Андрей Арнаудов, помага в организацията на събитието, което ще е на 10 май в зала 6 на НДК

Хор “Космически гласове” под ръководството на Ваня Монева ще направи концерт в памет на големия диригент проф. Васил Арнаудов. Събитието ще бъде на 10 май в зала 6 на НДК.

Публиката ще чуе произведения на български автори, които са били любими на Маестрото. Ще прозвучат интерпретации на “Тебе поем” и “Во царствии твоем” от Добри Христов, “Вечеряй, Радо” и “Полегнала е Тодора” от Филип Кутев, “Заспало е челебийче” от Николай Кауфман и др.

Концертът се продуцира от НДК, а активно с организацията му се е заел синът на Маестрото - продуцентът Андрей Арнаудов.

Васил Арнаудов е сред

най-популярните

имена на

музикалната ни сцена

от втората половина на ХХ в. Световноизвестният хоров диригент е роден през 1933 г. във Варна в семейство на бежанци от Егейска Македония. Внезапно напуска този свят през 1991 г., когато е на върха на кариерата си.

От 1954 до 1968 г. той дирижира Хора на софийските учителки, а от 1963 г. под неговото ръководство пее русенският хор “Родина”. Васил Арнаудов е бил диригент и на Българската хорова капела “Светослав Обретенов”. През 1966 г. заедно с Ирина Щиглич избират 20 момичета от най-добрите детски хорови състави и създават Софийския камерен хор “Л. Пипков”. Този състав, както и хор “Родина” печелят 37 първи и големи награди от международни конкурси. Гастролират в десетки държави и реализират множество записи за световни звукозаписни компании и телевизионни канали. Като професор в БДК (днес Националната музикална академия) Васил Арнаудов създава поколения хорови диригенти. През 1988 г. Васил Арнаудов печели с “Родина” най-голямото признание за българското хорово изкуство, получавайки 5 първи награди и званието “Хор на света” в Ланголен, Великобритания.

Тази година се навършват 25 години, откакто той напуска този свят. Билетите за концерта в негова памет се продават по 12 лв., ученици, студенти и пенсионери могат да влязат в залата срещу 8 лв.

Концертът в памет на Васил Арнаудов е на 10 май.
Концертът в памет на Васил Арнаудов е на 10 май.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене