Хърби Ханкок, Арета Франклин и Чик Кориа свириха в Белия дом по случай Деня на джаза

Снимка: Ройтерс

По случай Международният ден на джаза за няколко часа Белият дом се превърна в Дом на блуса, пише АФП, цитиран от БГНЕС.

Музиканти като Хърби Ханкок, Ди Ди Бриджуотър, Арета Франклин, Хю Масекела, Чик Кориа, Ал Жиро отговориха на поканата на президента на САЩ Барак Обама за специален концерт във Вашингтон.

„Днес превръщаме това място в Дом на блуса. Поканих всички мои любими джаз музиканти да свирят в задния ми двор”, откри Обама събитието на Южната поляна на резиденцията. Там бяха посрещнати 550 гости, а водещ на вечерта беше актьорът Морган Фриймън. Концертът ще бъде излъчен днес по телевизионната мрежа ABC.

Обама цитира мисъл на Дюк Елингтън, според който „джазът е добър барометър на свободата”. Американският президент разказа и историята как баща му, който иначе виждал рядко, го завел на първия му джаз концерт през 1971г., когато малкият Барак Обама видял квартета на Дейв Брубек.

„Светът, който този концерт отвори за 10-годишното момче, беше впечатляващ. И бях закачен”, заяви Обама. Тази година именно Вашингтон е домакин на Международният ден на джаза. Той беше стартиран по инициатива на ЮНЕСКО и Институтът за джаз „Телониъс Монк” през 2012 година. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене