Връх в нобеловата литература

Д
ългоочакваната книга на Нобеловата лауреатка за литература за 2015 г. Светлана Алексиевич “Време секънд хенд” е вече на български език.
Беларуската журналистка получи престижния приз (рядко даван за нехудожествени произведения) не само със стила си, а най-вече със смелостта си. Тя има куража да пише остро, осъдително и критично, за да разкрие "края на червения човек".
И именно заради това печели уважението на хората, но и неприязънта на властите.
Алексиевич обаче не се страхува, а остри перото си още повече. Тя не смекчава действителността, не цензурира насилието и жестокостта, не използва евфемизми, а нарича нещата с истинските им имена.
Във “Време секънд хенд” са събрани стотици истории на хора, родени и отраснали в някогашния Съветски съюз, и се изследва как разпадането на режима променя из основи живота им.
Авторката показва, че загубата на наложените и дори фалшиви ценности е давала на някои измамна стабилност, реалност, в която да съществуват, и че отърваването от идеологията при тях не носи свобода, а усещане за безтегловност, за липса на основи и посока. Стига се до въпроса дали всъщност всеки тип съществуване не е идеология, носеща своята болка и жестокост.
Нобеловият комитет нарича творбите на Алексиевич "паметник на страданието и смелостта на нашето време".
Книгите на беларуската журналистка са борба за истината, която желаят да скрият от нас; истината, която дори самите ние понякога не искаме да разберем, защото е прекалено болезнена… истината, без която този свят ще е напълно изгубен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене