Хитовете на книжния пазар тази седмица: Луксозно издание на "Мечо Пух", Мирослав Пенков преведе на български романа си "Щъркелите и планината"

Мечо Пух стана на 90 години

„Труд” издава луксозно вечната книга на А. А. Милн

На 14 октомври т.г. се навършат 90 години от появата на „Мечо Пух” – най-обичаната история не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен, както анторът А. А. Милн пише. Следващата книга от поредицата е „Вече сме на шест години” от 1927 г., а година по-късно излиза „Къщичката в кътчето на Пух”.
Книгоиздателска къща „Труд” предлага на малките читатели, както и на техните родители пълно и луксозно издание на приключенията на Мечо Пух, с оригиналните илюстрации на Ърнест Шепард.


Интересна е историята на името Мечо Пух. Авторът Алан Александър Милн (1882–1956) е роден в Шотландия, но израства в Лондон. По времето на Първата световна война малко мече на име Уинипег е спасено от войници в Канада и пропътува с тях целия път до родината Англия. Мечето става любимец и талисман, но войниците са преразпределени във Франция и са принудени да го оставят в Лондонската зоологическа градина. И така един ден през 1924 г., по време на семейна разходка, Кристофър Робин Милн, синът на писателя А. А. Милн, се запознава с Уини. Кристофър се привързва силно към Уини и започва да го посещава често, като понякога дори влиза в клетката му. Скоро кръщава и своето любимо плюшено мече Уини Пух – в чест на приятеля си от зоологическата градина. Съществуват две версии за появата на втората част от името – Пух. Според едната, Пух е името на играчка лебед, която Кристофър по-рано е притежавал, а според другата – „пух“ е звукът, който мечето Едуард е издавало, за да пъди мухите от носа си, докато е висяло повече от седмица на ръцете си.


Приключенията на момчето Кристофър Робин и добродушното мече-философ Мечо Пух хрумват на Алан А. Милн, когато семейството се мести в старо и скучно имение. За да развесели сина си, той го връща към приятелството му мечката Уини и към игрите му с плюшения Пух, и започва да ги описва.


За много кратко време Мечо Пух се превръща в световна марка, имаща милиони почитатели и печелеща милиарди. Образите на Мечето с Много Малко Ум и неговите приятели се филмират, изработват се като плюшени играчки, герои са на видеоигри, присъстват в детската индустрия под какви ли не форми. Книгата за приключенията Мечо Пух е издадена на над 25 езика по цял свят. Само за две години след появата си продажбите й надскачат всички рекорди за времето си.
Издателство „Труд” традиционно издава „Мечо Пух” от над 10 години. А настоящето издание е ценно за всяка семейна библиотека – то е пълноцветно, с твърди корици и брилянтен превод.

Нестинари са герои на Мирослав Пенков

След шеметния успех на сборника с разкази „На Изток от Запада” българинът от САЩ Мирослав Пенков издава първия си роман „Щъркелите и планината” (изд. „Сиела”). Мирослав написа романа на английски език под редакторското ръководство на Майкъл Ондатджи („Английският пациент”), а след това го преведе за българската си публика. Сам той пише: „Отдавна вече корените на нестинарското тайнство тънат в
забрава. Там, където днес играят нестинарки, преди хилядолетия танцували тракийски жрици, в чест на дважди родения бог. Подходящо ми се струва тогава и тази книга да е дважди родена – веднъж на английски, веднъж на български. Неправилно е да се мисли за едната версия като за превод, а за другата като заоригинал. Нека двете съществуват едновременно”.
„Щъркелите и планината” е книга за завръщането на един емигрант не само към корените му, но и към едно от най-мистичните кътчета в родината му – Странджа планина, където на предела на три държави се случват необикновени, магични неща.
Много от описаните местности (село Клисура, което не бива да се бърка с исторически значимия град със същото име, селата Костица и Бял камък), отделни герои (най-вече капитан Коста) и повечето приказки и легенди (най-главно тези за Лада и Атила) са плод на авторовото въображение.
За описанието на нестинарските мистерии от голяма полза са му били както посещенията в странджанските села Българи и Кости, така и очерците по българския фолклор на Михаил Арнаудов. Отделни томове в поредицата „Жива старина“ на Димитър Маринов пък му помогат в описанието на калушарите и техните лечителски обреди.
Епиграфът към романа гласи: „Посети вътрешността на земята и като пречистиш онова, което завариш там, ще откриеш скрития камък“. С първата си буква седемте думи в това алхимично мото изписват VITRIOL, пречистващия и преобразуващ течен огън. Всяка една от тези седем думи отговаря на един от седемте етапа на вътрешна трансформация, през които преминава духът по пътя си към философския камък. Седемте части в „Щъркелите и планината” до известна степен следват тези седем етапа на преобразование.

Животните се сплотяват и нападат хората

„Представете си романа ми като комбинация от Джеймс Патерсън със Стивън Кинг и Майкъл Крайтън. Това е история, която ще ви уплаши“, казва Джеймс Патерсън за „Зоопарк” (изд. „Колибри”), написан с участието на Майкъл Ледуидж. Векове хората опитомяват животни, затварят ги в клетки и ги убиват за развлечение. Докато не настъпва съдбоносен обрат. Животните стават все по-агресивни, а нападенията им преминават в организирани атаки. Находчивата Клои и биологът Джаксън Оз решават да спрат това, преди хората да са станали застрашен вид.

Джордж Р. Р. Мартин издаде предистория

Предисторията на хитовия сериал „Игра на тронове” – чийто 6-ти сезон бе чакан с огромно нетърпение от феновете по цял сват – е проследена в детайли в луксозната книга „Светът на огън и лед” (изд. „Сиела”). Неизказаната история на Вестерос е увлекателно описана от големия Джордж Р. Р. Мартин и създателите на известния фен-сайт westeros.org – Елио М. Гарсия-Младши и Линда Антънсън. Луксозното българско издание на „Светът на огън и лед” е богато илюстровано и съдържа над 170 художествени цветни изображения, карти и родословни дървета.

Променя ли се Англия за 20 години?

Преди 20 години Бил Брайсън потегля на обиколка на Великобритания. Резултатът – „Записки от един малък остров”, е най-големият бестселър сред пътеписите според BBC. Сега, 20 години след появата на книгата, превърнала се в част от съвременната класика, той отново обикаля Великобритания, за да разбере какво се е променило и дали нещо е останало същото. Нищо не е по-забавно от Бил Брайсън по време на пътешествие. „Пътят към Литъл Дриблинг” (изд. „Еднорог”) утвърждава славата му на майстор на пътеписа и на хуморист.

Джунглата крие тайна на Хитлер

В трилъра „Призрачен полет” (изд. „Бард”) на Беър Грилс бившият войник Уил Йегер е съкрушен от изчезването на съпругата и сина си. Но го убеждават да се нагърби с още една, последна мисия - да поведе експедиция в далечната амазонска джунгла. Там е скрит самолет от Втората световна война, а съдържащата се в него тайна си струва усилията. Уил Йегер се събира екип от бивши елитни войници. Той предчувства, че така ще открие и отговора, за който отдавна копнее – истината за съдбата на семейството му...

Момичетата закъсват след 20 години

„Игри на властта” (изд. „Хермес”) от Луиз Бегшоу е продължение на бестселъра „Работещи момичета“. 20 години по-късно Роуина и Топаз все още са на върха на кариерите си. Роуина е музикален продуцент, превърнал се в легенда. Топаз е многоуважаван изпълнителен директор на едно от най-популярните модни списания. Загърбили миналото, двете най-добри приятелки са щастливо омъжени и се наслаждават на живота си. Кризата обаче не подминава музикалния бизнес и изведнъж компанията на Роуина се оказва на ръба на фалита.

Уникално четиво за свещения град

Пътеписът на Колин Таброн „Йерусалим“ (изд. „Вакон“) се нарежда сред световните образци на жанра и е най-проникновенното четиво за свещения град, издавано у нас. Авторът прекарва в Йерусалим една пролет и едно лято, улавяйки с поетично чувство и импресионистичен размах както менящите се сенки, хвърляни от камъните, така и сложната история на един от най-древните градове на земята. Майсторът на словото детайлно описва срещите си с плеяда от вярващи и неверници, карайки градът буквално да запулсира с живот на белите страници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене