Светът лудна по перфектния балетист с ангелско лице

Роберто Боле се ражда в северния град Алесандрия през 1975 г. СНИМКИ: АРХИВ

Италианецът Роберто Боле е рядко съчетание от изключителен талант и красота

Някои сравняват Роберто Боле със статуя на Микеланджело заради перфектното му тяло. Други казват, че е най-талантливият балетист, който танцува в момента по световните сцени.

Няма мъж или жена, които да останат безчувствени, гледайки изпълнение на Боле, звезда на Миланската скала и главен балетист на Американския театрален балет. Много често аплодисментите след спектаклите му наподобяват тези след концертите на най-известните рокзвезди в света.

Италианецът е като висше изражение на изяществото и елегантността и когато танцува класически балет, и в модерен спектакъл. Мнозина по света са готови да се закълнат, че толкова красота и талант накуп могат да се срещнат веднъж на десетки години. Всеки път щом Роберто Боле танцува, публиката полудява от възторг, защото изглежда

сякаш Аполон се е

превъплътил в него

На фона на всичко това е най-малкото странно, че никой в семейството на Роберто няма нищо общо нито с балета, нито с каквото и да е друго изкуство. 

Мнозина срваняват перфектното тяло на Боле със статуя на Микеланджело
Мнозина срваняват перфектното тяло на Боле със статуя на Микеланджело

Роберто се ражда на 26 март 1975 г. в северния град Алесандрия, област Пиемонт. Баща му има работилница за поправка на автомобили. Брат му близнак Маурицио е икономист.

Прозрението осенява малкия Роберто, когато е едва на 6 г. Обожава да гледа по телевизията спектаклите с балет и всеки път се опитва да ги имитира.

Един ден казва на майка си и баща си, че иска да стане балетист, но никой не му обръща внимание. Той обаче продължава да настоява. Затова родителите му го записват на курс по танци в близкия град Верчели, мислейки, че всичко ще отшуми. Роберто обаче се пристрастява все повече. Нито пред съучениците си, нито пред семейните приятели обаче говори за балета, защото се страхува, че никой няма да го разбере. Продължава успоредно с балета да тренира със съучениците си футбол и плуване.

На 11 г. участва в селекциите за балетната школа на Миланската скала и го приемат веднага. Животът на тази възраст далече от семейството му е труден - има моменти на кризи, когато иска да захвърли всичко. Те обаче минават. 

Боле много често позира и за кориците на известни списания.
Боле много често позира и за кориците на известни списания.

Малко след това една случка в школата преобръща съдбата му.

Заедно с връстниците си Роберто участва в балета “Лешникотрошачката”, поставен от Рудолф Нуреев, смятан за най-големия балетист на XX в. Роберто е перфекционист – остава след часовете сам в една от залите, за да си повтори стъпките. В един момент вижда как в залата влиза самият Нуреев. Роберто се парализира от вълнение и опитва да напусне залата. Нуреев обаче го кара да повтори онова, което е репетирал.

Рудолф Нуреев е като

поразен от таланта

на красивото момче. Избира го за балета си “Смърт във Венеция”. Роберто е едва на 15 г. и дирекцията на Миланската скала не му разрешава да участва в спектакъла. Това обаче не го обезкуражава, а го насъсква още повече да се утвърди като балетист.

На 19-годишна възраст дебютира в “Ромео и Жулиета” по желание на тогавашната директорка на балета на Миланската скала. Тази роля на практика отваря за Роберто вратите на всички най-важни балетни театри. Първо го канят в Лондон, след това от цял свят.

На 21 г. го викат да замести титуляря в ролята на Принца в “Лебедово езеро” в лондонската “Роял Албърт хол”. Боле се чувства като вкаменен от страх, подобно на първата си среща с Нуреев, но изпълнението му е триумф.

Няколко години по-късно е поканен да танцува и пред кралица Елизабет II по повод златния ѝ юбилей на трона. “Не вярвах на очите си, танцувах в тронната зала пред британската кралица в танца с черния лебед. Чувствах се сюреално”, разказва по-късно балетистът. Той танцува и пред папа Йоан Павел II. 

На сцената на Арена ди Верона – Роберто Боле танцува в най-известните антични театри в Италия.
На сцената на Арена ди Верона – Роберто Боле танцува в най-известните антични театри в Италия.

Със сигурност Роберто Боле е най-успешният италиански балетист за всички времена и един от най-талантливите в света.

Сравняват го с принц

заради красотата му и кралското излъчване, когато танцува. За разлика от повечето известни балетисти, които не са високи, Роберто е 190 см. Всички по света – и експерти, и невежи по балета, са обзети от емоции, когато го гледат. Жените го аплодират така сякаш е най-известната шоу звезда, а мъжете се възхищават на бицепсите и на идеално изваяното му тяло като на скулптура на древногръцки бог. Боле е и изключително харизматичен като човек.

Официално Роберто Боле никога не е правил изказвания за сексуалната си ориентираност. В интервю преди много години той призна, че е имал връзка със своя колежка балерина от Ла Скала, но тя приключила, защото искал да се съсредоточи в работата. Неотдавна някои италиански медии писаха, че той е влюбен в известен пластичен хирург от Милано. 

Боле танцува не само класически, а и модерен балет.
Боле танцува не само класически, а и модерен балет.

“Роберто Боле е като принца, който се харесва на малки и на големи, на жени и мъже и те са готови да разберат, че е направил сексуалния си избор по неконвенцинален начин. За Боле може да се говори само като за Бог, а не като за обикновено човешко създание”, писа италиански журналист. Режисьорът Франко Дзефирели, работил няколко пъти с Боле, казва, че “обект като него може да предизвиква не страсти, а само възхищение по подобие на прекрасна картина, която не подклажда вулгарни мисли”. Пресагентът на Боле казва: “Когато достигнеш определени висоти,

за публиката не е важно

с кого си лягаш – с

мъже или с жени”

Мнозина се питат - а какво яде човекът с ангелско лице и с тяло на статуя? Предимно солено. Единствената му сладка страст е горчивият шоколад. “В повечето случаи си готвя вкъщи, макар че готвя е силно казано. Правя си варен бял ориз с малко пармезан отгоре или пък салата с риба тон и авокадо. Ако ям нещо в повече, усещам веднага, защото ми е по-трудно да танцувам.”

Извън балета страстите на Роберто са екстремни спортове като парашутизъм, делтапланеризъм, гмуркане. Всяка нощ, преди да заспи, слуша “Жизел”. Събужда се с “Лебедово езеро”. 

Балетистът е харизматична личност.
Балетистът е харизматична личност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене