Самуел Финци гостува с “В очакване на Годо”

В постановката “Илиада” режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена.

Новаторски постановки на световни трупи идват за десетото издание

на програмата “Световен театър”

Сектакълът, заради който Самуел Финци бе обявен за най-добър актьор на 2015 година в Германия, гостува единствено в София. Пиесата “В очакване на Годо” на “Дойчес театър”, постановка на Иван Пантелеев, ще се играе два пъти на сцената на Народен театър “Иван Вазов” (15 - 16 юни).

Това е само един от спектаклите, с който десетото издание на платформата “Световен театър”, която започва на 31 май, ще защити славата си на място, където се случват най-интересните събития от света на сцената. Този път акцентът е върху новаторски интерпретации на класически произведения.

Тя ще бъде открита със спектакъл по два балета - “Следобедът на един фавн” и “Пролетно тайнство” на световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар на 31 май в зала 1 на НДК - една вечер с нови версии на два балета, променили танца през ХХ в. Това е първо гостуване на Мари Шуинар у нас.

Възможно ли е да се изиграят “Хамлет”, “Макбет”, “Отело”, “Крал Лир”, “Ромео и Жулиета”, “Антоний и Клеопатра”, “Бурята”, “Хенри V”, “Ричард ІІІIII”, “Както ви харесва” и “Сън в лятна нощ” наведнъж? Каталунският артист Давид Еспиноса заедно със своя екип решава да преразгледа пиесите на Уилям Шекспир със смелата идея да ги събере в едно под знаковото заглавие на прочутата му комедия “Много шум за нищо” (“Червената къща”, 4 и 6 юни).

В Сатиричен театър “Алеко Константинов” гостува Словенският национален театър “Драма” (Любляна, Словения). “Илиада” е представлението, отличено с Голямата награда за режисура и с Наградата на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград. “Илиада” е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история (8 юни). Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите са под въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих.

“Корекция” е изненадващ и необикновен спектакъл, замислен от един от най-интересните съвременни чешки театрални режисьори - Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия - “ВерТеДанс”, и пражкия квартет от кларнетисти Clarinet Factory. Най-доброто чешко танцово представление за 2014 г. гостува в театър “Азарян” на 10 юни.

Какво е да се почувстваш “у дома”? “Дом” се занимава с идеите за спомена за дома, неговата устойчивост, адаптацията на телата към нови места и правила и се основава на опита на петимата танцьори. Представлението създава детайлен, жив и ритмичен танцов език на фона на пулсиращата и натрапчива звукова среда, композирана от хореографа Луис Марафа. Щеи се играе на 14 юни в театрална работилница “Сфумато”).

“Дом" се определя като един от най-оригиналните спектакли на танцовата компания MARRAFA vzw, която за втори път гостува у нас. Режисура и хореография - Луис Марафа
“Дом" се определя като един от най-оригиналните спектакли на танцовата компания MARRAFA vzw, която за втори път гостува у нас. Режисура и хореография - Луис Марафа
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене