Лондон аплодира българския талант, Рашидов бе специален гост

Снимки: Министерство на културата

На сцената на „Кадоган хол” министър Рашидов награди с високото отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми, както и Филип Бергсон, който е известен филмов критик и журналист. Престижното отличие им се присъжда за заслугите им за развитието на културното сътрудничество между двете страни.

Българският галаконцерт вдигна на крака публиката в престижната зала „Кадоган хол” в Лондон. Късно вечерта в петък министърът на културата Вежди Рашидов бе официален гост на впечатляващото събитие.

Грандиозният концерт в „Кадоган хол” е първото от цяла поредица прояви в хода на подготовката на България за председателство на Съвета на Европейския съюз. Концертът е под патронажа на Министерството на културата и бе подготвен от екипа на Български културен институт - Лондон, с директор Светла Дионисиева. 

Министър Вежди Рашидов поздрави препълнената зала с думите:

„Българският талант прави света по-красив. В навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, аз съм горд, че най-добрите сцени и зали отварят врати за изкуството на българските творци и изпълнители”.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний благослови концерта с думите: „Духовността сближава и вдъхновява хората, прави ги по-добри”.

По време на целия концерт сцената на „Кадоган хол” грееше в цветовете на българското национално знаме – бяло, зелено и червено.

Публиката дълго аплодираше прекрасните изпълнения на Лондонския камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонския български хор, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, Четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов. Програмата на вечерта, подбрана от Български културен институт - Лондон, бе естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз и концертът се превърна в истински празник на българската култура. 

В началото на галаконцерта бяха връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство. Министър Рашидов награди с високото отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Филип Бергсон, който е известен филмов критик и журналист, също бе удостоен от министър Рашидов с отличието „Златен век” - печат на Симеон Велики и с почетна грамота. Престижното отличие им се присъжда за заслугите им за развитието на културното сътрудничество между двете страни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене