Снимки на първите инвитро бебета и стари плавници са най-скъпи за Димитър Николов

Бургаският кмет води оперативки край модерна маса таблет, но още пише важни неща в тефтер от първия мандат

Кметът на Бургас Димитър Николов признава, че никога не се е замислял дали има любими вещи, но провокиран от рубриката на “24 часа”, подреди предмети и спомени, които го върнаха към важни за него моменти и хора.

Макар че първо се сети за нещо, с което не се разделя почти денонощно.

“Не знам дали мога да нарека мобилния си телефон любима вещ, но вече съм го приел като част от ръката си - той съдържа цялата информация, която ми е необходима”, казва кметът.

В кабинета си обаче има и маса таблет, която използва по време на съвещания с екипа, особено когато за това е необходим устройствен план или карта на града.

Някои от вещите, които са се превърнали в част от неговата същност, са всеки ден пред погледа му в неговия кабинет, към други посяга в емоционален момент или в почивните дни.

Въпреки модерните времена още пази в бюрото си един от първите си кметски тефтери с надписа Star Wars върху корицата. Записките го връщат към проблемите отпреди 9 г. В края на тефтера все още има неизписани страници, защото го ползвал само за най-важни неща.

Икона на св. Николай от Атон

Всъщност иконите на св. Николай Чудотворец са няколко и всяка от тях си има свое място, но Николов особено цени лика на закрилника на Бургас, който е получил като дар от монаси в Атон. Община Бургас няколко пъти помага за възстановяването на малката църква “Св. Никола” на кея, която е част от Зографския манастир.

Самият Николов е ходил веднъж на Атон, но казва, че би го направил отново заради вътрешното спокойствие и енергийния заряд, който получава от това място.

Гривничка от първия Spirit of Burgas

Кметът пази сантиментален спомен от първото издание на Spirit of Burgas - фестът, станал една от емблемите на града. Това е гривничка за достъп. “Първите гривнички бяха плетени и много пъстри, напомняха на традиционно африканско изкуство. Носи ми особено настроение. Мил ми е Спиритът, не очаквах толкова полярни мнения и конфронтация. Мислех, че ще бъде тема, която ще е кауза, че обществеността ще я приеме и насърчи”, казва кметът. Огорчен е, че съветниците са разделени и при дискутирането на всеки бюджет фестивалът става основна тема за противопоставяне.

“Това не трябваше да е така, Spirit of Burgas е един стимул за икономиката на града, реклама и имиджово събитие”, казва Николов. Той е категоричен, че плюсовете надделяват и общината има планове за феста.

Картини на Георги Баев

В приемната и в кабинета си кметът на Бургас има миниекспозиция на Георги Баев. Те съвсем не са “задължително присъствие” на един емблематичен бургаски творец в обществена сграда.

Имам картини на Баев и вкъщи. Отдавна го обичам и харесвам, защото успява да съчетае в платната си хаоса и хармонията ведно по един ненатрапчив начин, казва Николов. А и платната на големия Баев са възможност да вижда морето всеки ден, защото често ангажиментите му го държат далече от брега и вълните.

Фотоколаж с първите инвитро бебета в Бургас

Снимки на първите бебета, родени след прилагане на метода инвитро в Бургас, подредени на табло, са поставени на видно място в общината. Те са подарък от фондация “Искам бебе” в знак на благодарност, че Николов ги подкрепя още от началото на първия си мандат. Бургас е сред първите, където още преди 8 г. бе създаден собствен фонд за инвитро. “След нас и други градове заделиха в бюджетите си средства за това. Дай боже повече местни власти да насърчават инвитро процедурите”, казва кметът.

Николов не знае колко са бебетата, дошли на бял свят с помощта на звеното за репродуктивна медицина, но е убеден, че ще стават все повече. Общината продължава да подкрепя тези, които искат бебе.

Велосипед, който кара заедно със синовете си

Бургас вече предлага добри условия на любителите на велосипеда. Самият му кмет е любител на това изживяване. Димитър Николов предпочита да яхне велосипеда си инкогнито в тъмната част на деня и в компанията на двамата си сина. Той има и по-голяма дъщеря.

“От една страна - нямам време през деня, от друга - в тъмнината се чувствам по-защитен, по-трудно ме разпознават. Иначе е невъзможно, хората непрекъснато ме спират, питат, критикуват, споделят”, разказва кметът.

От години се доверява на българска марка и се чувства удобно на стария си велосипед.
Преди дни обаче се сдоби с нов - подарък за 49-ия рожден ден от съпартийците си от ГЕРБ в Бургас.

Плавници и дървен харпун

Не се разделя със старите си плавници, с които се е гмурнал за първи път. “Доста са одраскани, но са ми много скъпи.”

Използвал ги за последно миналото лято на устието на Ропотамо. Там е открил много красиви места за гмуркане - има поне 3-4, които не споделя с никого. “Загубил” едното заради мидена ферма, но пази достатъчно резервни. Под водата няма телефонен звън, няма източници на дразнение, има спокойствие, съвършени природни форми и подводен живот, който е дружелюбен.

В комплекс с плавниците върви и ръчно изработен дървен харпун - ценен подарък.

Ръчно изработен часовник по дизайн на режисьора Иван Славов

“На Димитър Николов за любовта към театъра” е гравирано върху будилник с оригинален дизайн, скъп подарък от вече покойния режисьор Иван Славов. Получил го още по времето, когато ГЕРБ е само гражданско сдружение, а кметският стол дори не е в плановете му.

С основание го нарича шедьовър, тъй като повече прилича на пластика, отколкото на часовник.

Будилникът с камбанка го връща към спомена за скъп приятел и към началото на един път, който го е разделил с едни хора, но го е срещнал с други.

Иконата на св. Николай от Атон
Иконата на св. Николай от Атон
 
Картини на Георги Баев СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Картини на Георги Баев СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
 
Фотоколаж с първите снимки на инвитро бебета в Бургас
Фотоколаж с първите снимки на инвитро бебета в Бургас
 
Велосипедът, който кара със синовете си
Велосипедът, който кара със синовете си
 
Ръчно изработен часовник по дизайн на Иван Славов
Ръчно изработен часовник по дизайн на Иван Славов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене