От 24 до 29 май НДК се превръща в дворец на книгата

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Национален дворец на културата, беше даден стартът на най-голямото пролетно книжно изложение у нас – „Пролетният базар на книгата“.

„Два пъти в годината – на Пролетния и Коледния базар, НДК, без да си сменя абревиатурата, си сменя името, защото става Национален дворец на книгата. Това е едно от най-хубавите неща, които се случват тук. Всеки път, все повече и повече са издателите и книгите и площта, на която можете да срещнете своите любими издания. Милорад Павич казва, че е срещнал много повече любов в книгите, отколкото в живота си. Аз ви пожелавам да срещате много повече любов в живота си, но не забравяйте, че книгата е любов. Тя ни учи на толкова много неща и ни дава толкова много, и това, че Дворецът е пълен, е знак, че тази любов към книгата съществува и е много важна за нас, българите. Приятно четене и честит празник!”, бяха думите на директора на НДК Мирослав Боршош, който откри Пролетния базар.

Майкъл Фрейн, определян като една от легендите на британската драматургия и автор на знаменитата пиеса „Смях в залата” („Още веднъж отзад”), поздрави гостите с думите: „Съдейки по широката гама, представена от българските книгоиздатели, както и от насъбралата се тълпа тук, излиза, че книгите в България се придържат към живота упорито. Нека в тази чест отпразнуваме пролетта, рождението на славянската писменост и дълголетието на книгата!”.

Любимото пролетно събитие ще предложи на публиката над 1000 кв. м. разходка сред книгите, представяйки близо 100 български книгоиздатели и книготърговци. В рамките на шестте дни на изложението, в Националния дворец на културата ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български и чуждестранни автори.

На щандовете на издателствата и на сцената на културната програма предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български автори, сред които: Александър Чобанов, Атанас Звездинов, Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Васил Стефанов - Слона, Вероника Денева, Владимир Зарев, Владо Любенов, Георги Господинов, Георги Томов, Деян Енев, Иван Димитров, Иван Кулеков, Иван Русланов, Ивинела Самуилова, Константин Трендафилов, Людмила Миндова, Мирела Иванова, Недялко Славов, Петя Александрова, Петя Кокудева, Росен Карамфилов, Юлия Спиридонова и други.

На 24 май (вторник) от 19:00 часа в Литературен клуб „ПЕРОТО” ще се състои и официална церемония на годишните награди на Асоциация „Българска книга” – „Рицар на книгата”.

„Пролетният базар на книгата“ е разположен на първите три етажа в НДК.

Работно време:

24-28 май, от 10:00 до 20:00 часа

29 май, от 10:00 до 19:00 часа

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2016 година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене