Спомен за манифестациите преди Промяната (видео)

Как са изглеждали празничните шествия по случай 24 май в различните периоди от историята ни?

През 40-те години - по времето на цар Борис III. Вият се кръшни хора, а ученици и студенти маршируват пред очите на хиляди.

Манифестациите през 60-те са били малко по-различни. Неслучайно казват, че комунизмът обожава манифестациите. В този период е изобилствало от цветя, знамена, скандирания и лозунги. Портретите на българските и съветски първенци са били задължителните атрибути. На паважа са марширували ученици. От високоговорителите звучал тържествен и приповдигнат глас, който обявява реда на училищата.

101-годишната Боянка Коларова от Варна помни с носталгия дните на радост в училище.

"Като учител на манифестация започвах да плача. Децата се строяваха по четири в редица и вървяха на ръка разстояние. Винаги с голямо желание - никога по задължение!", разказва тя пред Нова тв.

Дълги години почти нищо не се променя. Така е и през 80-те. Колони от деца дефилират в стройни редици. Размахват букети с цветя и викат "Ура!" усмивки на лица и погледи, вперени към трибуната с ръководителите на партията.

С умиление за манифестациите си спомня и Цветана Заркова. Потомствен учител с 42 години трудов стаж. Вече пише учебници.

"Никой не е страдал и не е казвал, че няма да тръгне. Дъжд е валяло, вятър ни е брулил, но с удоволствие се тръгваше! Този празник трябва да се върне", категорична е тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене