"Валкюра" вдигна на крака зрителите в Софийската опера

„Валкюра”, третата опера от „Пръстенът на нибелунга”, е много обичано заглавие от тетралогията на Вагнер - не само заради прочутата Езда на валкюрите, но и заради красивото и романтично начало с любовта между Зигмунд и Зиглинде, както и заради бунта на Брюнхилде, осмелила се да наруши бащината воля и благодарение на чиято смелост и непокорство на бял свят идва супергероят Зигфрид.

"Във възторг съм от видяното", сподели Давит Кинцурашвили, артистичен директор на Грузинската държавна опера в Тбилиси.

"Не очаквах толкова високо ниво, тъй като заглавието е твърде сложно и съм много щастлив, че видях с очите си, че Софийската опера е в състояние да го представи така прекрасно. Всички изпълнители, които са българи, са просто великолепни. И като произношение на немски език, и като чувствителност. Благодаря им, особено на режисьора Пламен Карталов, сътворил този изумителен спектакъл, с толкова много емоция! И се надявам в бъдеще да си сътрудничим след като подписахме меморандум за сътрудничество между нашите два театъра. Имаме големи планове за бъдещето.”

Чуждестранни зрители, които за втори и дори за трети път гледат софийския „Пръстен”, с удовлетворение отбелязват непрекъснатите подобрения в постановката. „Очаровани сме при всяко следващо изпълнение да усещаме все по-голяма дълбочина на представянето от страна на оркестъра и все по-завладяващ артистизъм, убедителност и зрялост при солистите”, каза двойката от Великобритания Алън Хейууд и Ванда Бжежинска. Те живеят в България вече няколко години и не пропускат нито едно изпълнение на тетралогията на Вагнер.

„Възхитен съм! Операта се представя по страхотен начин”, отбелязва Дмитрий Семеновски от Русия, специализант в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Възторг от видяното споделят единайстокласничките от Класическата гимназия Виктория Роланска и Ралица Лазарова, както и възпитаникът на 9-та Френска езикова гимназия „Алфред дьо Ламартин” Богдан Спасов.

Всички очакват с растящо нетърпение оставащите две заглавия от тетралогията: „Зигфрид” – на 25 май и „Залезът на боговете” – на 27 май.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балер
Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балер

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене