Хасан и Ибрахим втори в света

Хасан и Ибрахим пак обраха наградите

Хасан и Ибрахим отново покориха световната музикална сцена!


Единият от братята - Хасан, завърши на второ място на престижна музикална надпревара в Полша, която събира участници от цял свят. Но заради дългогодишната им съвместна работа близнаците обичат да казват, че успехите им са общи, така че и Ибрахим се окичва с гордостта да е втори в света.


Близнаците, които са виртуози на пианото, буквално разбиха на пух и прах конкуренцията на 24-ия международен пиано конкурс за деца и младежи "Фредерик Шопен" в полския град Шафарния. Населеното място е свързано с живота на великия Фределик Шопен и участието в конкурса е истинска чест за всеки млад музикант.
"Още преди да тръгнем, знаехме, че най-жестоката конкуренция ще е от представителите от азиатските страни. Така и се оказа. На първо място се класира представителката на Северна Корея. Но там говорим за желязна комунистическа дисциплина и партийна повеля да се завърне в страната си само като победителка. За Хасан беше лесно да се пребори за второто място. Ибрахим заслужаваше да е поне трети, но това място беше запазено за представителя на домакините от Полша", разказа пред "България Днес" бащата на близнаците Дениз Игнатов.


Той признава, че в един момент почувствал силно неудобство, тъй като синовете му получили изключително много специални награди. Освен с второто място Хасан може да се похвали с награда GYORGY FERENCZY ART за най-добро изпълнение на "Мазурка" от Шопен. Отличието е било връчено от фондация Gyorgy Ferenczy - Общност на Шопен в Будапеща, Унгария. Към колекцията си той добавил и награда на Transbruk Barczynscy и приза на консула на Република Полша в Навара, страната на баските и Ла Риоха, Aнгелика Телехеа Гойена. Заради блестящото си представяне близнаците били поканени да изнесат концерт в Памплона, Испания. Наградата на ректора на юридическия отдел на музикалната академия в полския град Бидгошч също отишла в трофейната витрина на талантливите деца от Шумен.

Близнаците позират с българския трибагреник
Близнаците позират с българския трибагреник


"Фестивалът беше от световна класа и беше събрал на едно място наистина много талантливи деца. Това помогна на синовете ми да преценят на какво ниво са и че наистина се представят отлично. Забихме още едно българско знаме на международната сцена. Битката продължава! Ще продължим да ходим на такива конкурси, за да печелим. За нас това не са екскурзии, на които да се разхождаме и да си почиваме. За стотен път ще го кажа - до 2020 г. Хасан и Ибрахим ще са най-добрите в света. Но нека сме живи и здрави, за да го видим", каза още гордият баща на пианистите виртуози.

Малките пианисти се стягат за нови конкурси
Малките пианисти се стягат за нови конкурси


Близнаците изказват изключително голяма благодарност на музикалния се педагог Мария Гинева, която е преподавателка в музикалното училище във Варна. Именно тя е в основата на успехите на братята напоследък.


Участието им в Полша отново не минало без проблеми. На място разбрали, че едно от произведението, което трябва да бъде свирено - "Дилмано, Дилберо", е дълго 24 минути, а ограничението на фестивалната програма е 20 минути. "Организаторите ни обясниха, че няма как да е по-дълго, защото конкурсът се излъчва по телевизията и интернет. Хасан е истински герой, защото успя само за 3-4 часа да оправи нещата и в крайна сметка да изпълни произведението. Гордея се с децата ми - истински професионалисти и големи бойци още от малки", завърши Игнатов.


Пред Хасан и Ибрахим тази година предстои ново предизвикателство. Близнаците ще се борят за голямата победа на международен фестивал в Холандия, който ще се проведе през октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене