Foxconn замени 60 000 свои служители с роботи

Снимка: Ройтерс, архив

Най-големият производител на техника в света - китайската компания Foxconn, е започнала поетапно да въвежда роботи в някои заводи, съобщава Би Би Си.

До момента 60 хил. служители вече са заменени изцяло от роботи, посочва говорител на китайското правителство, като се очаква още компании да последват тази тенденция.

От Foxconn потвърждават, че са започнали да автоматизират много от производствените си дейности, но отбелязват, че това няма да доведе до загуба на работни места.

"Прилагаме роботика и други иновативни производствени технологии, за да заменим повтарящите се дейности, които трябваше да се вършат от хора. Чрез допълнителни тренировки и обучения позволяваме на нашите служители да се съсредоточат върху други етапи от производството, които носят повече стойност, като проучвания, разработки, оптимизиране и управление на процесите, контрол на качеството", коментират от Foxconn, цитирани от "Дневник".

Нейните представители допълват, че автоматизацията ще продължи, но не очакват това да доведе до намаляване на броя на служителите. В

Според прогноза на компанията Deloitte и университета в Оксфорд, през следващите 20 години общо 35% от работните места по света са изложени на риск от смяна с роботи.

Наскоро и бившият изпълнителен директор на McDonald's Ед Ренси обяви, че роботите стават все по-изгодни за бизнеса. "По-евтино е да се купи роботизирана ръка за 35 хил. долара, вместо да се назначи служите, който не е ефикасен и получава по 15 долара на час, за да слага пържени картофи в пликче", коментира Ренси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене