Георги Милков с отличие за заслуги от Африка

Милков получи плакет на официална церемония в сряда вечерта.

13 страни с обща награда за журналиста на “24 часа”

Специалният кореспондент на в. “24 часа” Георги Милков бе отличен със специален плакет за заслуги от името на 13 африкански страни. Наградата му бе връчена на официална церемония в София на 25 май - Деня на Африка от доайена на посланиците на африканските страни в България - Н.Пр. г-жа Манал ал Шинауи - посланик на Египет.

Отличието е от името на посланиците, шефовете на дипломатически мисии и почетните консули на Алжир, Египет, Судан, Мароко, Южна Африка, Либия, Уганда, Кения, Нигерия, Сейшелите, Мали, Гвинея и Екваториална Гвинея.

Освен че е бил кореспондент на “24 часа” в Либия между 2000 и 2007 г., Милков е пропътувал хиляди километри, посещавайки различни страни във всички части на континента, за да пише за живота на обикновените африканци, за културата, историята, традициите и природата на Африка. Затова той има принос не само за популяризирането на континента, но и за укрепването на връзките и промотирането на възможностите за бизнес с България, каза посланик Шинауи в словото, с което представи наградата на журналиста.

Подобно отличие се дава за пръв път в България, уточниха от групата на африканските посолства.

Това е плакетът, който получи Милков.
Това е плакетът, който получи Милков.

Милков е автор на многобройни статии и поредица за Африка в “24 часа”, а в началото на този месец излезе и специалният му репортаж от Дарфур, Судан.

Преди 3 години той участва в риалити формата “Африка: звездите сигурно са полудели”. Заради него той изкара два месеца на палатка в Замбия и Ботсуана и дори живя заедно с бушменско племе в пустинята Калахари.

“Като първия удостоен с това отличие съм горд и щастлив, а тази церемония ме кара да си спомня всички прекрасни моменти, които съм имал в Африка. Може би Африка е моя съдба, не знам, но със сигурност е най-голямата ми страст. Винаги ще обичам Африка”, каза Милков при получаването на наградата. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене