Водата е здраве

Книгата „Лечебните енергии на водата” от Чарли Райри напомня на читателя за значението и важността на водата за здравето ни. Тя ще отвори очите ни за многобройните й измерения и за нейната жизненост и по-точно за фундаменталната й роля за поддържането на доброто ни здраве. Способни сме да признаем опасностите на застоялата вода, но не успяваме да оценим важността на живата вода за нашето здраве и благополучие.

Четвърта глава

Къпане

Къпането не е свързано само с чистотата. Редовното къпане е пряк път за постигане на контрол върху физическото, емоционалното и физическото ви здраве. Простичкото действие на вземане на вана (душ) може да ви донесе усещане за мир със себе си и със света около вас, да успокои емоциите ви и да повдигне духа ви. Водата лежи в основата на всички жизнени процеси и къпането може да отключи и да трансформира множество енергии, жизненоважни за живота.

Раждането на хидротерапията

Древните системи за здравеопазване почивали на разбирането, че водата стои в основата на всяко здраве и тя е елементът, който свързва човека със земята и небето. Традиционната китайска медицина гледала на болестта като на признак на дисхармония в тялото като водата била (и продължава да е) в центъра на възстановяването на хармонията, тъй като тя е носител и двигател на „чи”. Индийското ведическо изцеление по подобен начин описва водата като елемента, свързващ индивида с космоса, вярвайки, че „прана” във водата може да се трансформира и преобразува в други форми на енергия, които да дадат жизненост и сила на човешкото тяло.

Индусите вярвали, че водата има душа, ето защо на къпането често и до днес се гледа като на духовна церемония, начин да се възстанови хармонията в тялото, ума и духа и човекът да се свърже с божественото измерение.

Древните египтяни имали цялостен възглед за свещените и физичните свойства на водата и изграждали храмове, където свещениците се къпели и пиели вода, богата на минерали, а водните процедури се утвърдили като ефективна терапия за много физически и духовни проблеми. Високо развити практики на къпане съществували и в обществата на шумерите и вавилонците.

Гъркът Хипократ (починал през 430 година преди Христос) защитавал тезата, че редовното къпане подсилва човешкия организъм, а водните процедури помагат при определени оплаквания. Гален, римлянинът, който формулирал много от Хипократовите теории, също подкрепял идеята за къпането като лечение в определени случаи и средство за подобряване на здравето. Къпането било неразделна част от живота на римското общество и подкрепяло вярванията им в здравето, добрата физическа форма и моралната сила.

Всеки град в Арабския свят се хвалел с хамамите или турските бани още от IV век, но практиките за къпане в Европа изчезнали заедно с изчезването на Римската империя и се възродили едва през XIV век. В миналото къпането било предимно светска, а не духовна дейност, въздействаща и на сетивата.

Делото на Присниц и Кнайп

До края на XVIII век навсякъде по света и особено в Западна Европа и САЩ на местата, където имало естествени извори или потоци с минерална вода, започнало да се практикува лечение с вода. Едно от най-известните места бил Водният университет в Графенберг, построен в планините на Чехословакия (днес Чешка република) от силезийския фермер Винсент Присниц. Пациентите се хранели скромно, редовно спортували, ходели на масаж и били подложени на десетки водни процедури. Те пиели до около 5 литра вода на ден, за да прочистят кръвта и бъбреците си, правели им клизми и ги потапяли в горещи и студени вани, за да се стимулира циркулацията на кръвта.

Себастиян Кнайп (1827–1897) доразвил делото на Присниц. Той вярвал, че препятствията по пътя на кръвта са основна причина за болестите, признавайки важността да се поддържан свободна циркулация на кръвта (това напомня на традиционната китайска и индийска медицина). Макар че Кнайп не живеел особено здравословно, този млад мъж бил убеден, че при подходящите условия човешкото тяло може само да лекува себе си, като водата играела ключова роля в този изцелителен процес. Той открил начини за използване на водата, често пъти съчетани с билково лечение, и неговият многостранен режим на хидротерапия му помогнал да живее дълъг живот в добро здраве и да следва призванието си на доминикански свещеник.

Винсент Присниц често пъти е признаван за баща на съвременната хидротерапия. Той поставил основите на натуропатията – система за лечение, използваща природните стихии като въздух, земя и слънчева светлина в комбинация с вода. Макар че натуропатията се появила, за да помогне да се запълни празнината между зараждащата се медицинска професия и традиционните медицински практики, на нея й липсвало духовното измерение на древните системи за лечение.

Лечебните практики на Кнайп най-общо се отнасяли за различни състояния (като настинки, бронхити, катари, мускулни болки или проблеми с кръвообращението) и не били толкова свързани с лечението на целия организъм с вода, практикувано от древните философи. Тези лечебни практики включвали последователно потапяне на пациентите във вани със студена и гореща вода или вземане на „зиц вана” (от немски Sitz „седя”) – т.е. седяща вана. Основно при тях било наблюдението за това как температурата на водата влияе върху кръвообращението и последователното къпане в гореща и студена вода било смятано за лек за голям брой заболявания.

Без да осъзнава резултата, Себастиян Кнайп съветвал енориашите си да практикуват древни индийски техники за изцеление: да ходят боси в росна ливада за цялостно тонизиране на тялото си. Тези древни хидротерапии все още са популярни и валидни, но имат леко пуритански привкус – студени вани, студени душове, студени компреси или неприятно горещи такива. И все пак водните терапии не бива да са неприятни! Възможно е къпането да гали сетивата, да доставя удоволствие за всяко от тях и да носи удовлетворение, носейки едновременно с това трайни ползи.

Вани на Кнайп

Процедури при общи оплаквания

Студена вана за възстановяване на енергията

• Напълнете вана със студена вода (около 16 градуса) с дълбочина около 25 см. Седнете във ваната, като втривате в тялото си водата в продължение на около една минута. После енергично се подсушете с кърпа. Ще се чувствате пълни с енергия в продължение на часове.

Кнайп също така препоръчвал четкане на тялото или изливане на студена вода върху тялото като лек срещу умора. Четкането на тялото също така стимулира лимфната система, което помага на тялото да се освободи от отпадъчните вещества.

Горещо и студено срещу болки и страдания

Кнайп препоръчвал последователно седене в гореща и студена вана, но душът също върши работа.

• Започнете с приятен топъл душ за около 2–3 минути и после намалявайте температурата, докато водата стане студена, за около 3 минути, после пак постепенно я затоплете и после пак я изстудете. Повторете процеса няколко пъти.

Болките ще бъдат облекчени, подуванията ще спаднат и циркулацията на кръвта ви ще се ускори, а вие ще се почувствате по-енергични. Това също е лек за подобряване на цялостното състояние на организма.

Успокояваща и дълбоко почистваща вана

• Влезте във вана наполовина пълна с вода с телесна температура. Докато седите във ваната, бавно добавяйте студена вода и в период от 15 минути намалете температурата до 15 градуса. После излезте, увийте се в голяма топла хавлия и си починете така за около един час.

Тази вана е много отпускаща и лекува стрес, безсъние и действа детоксикиращо, като елиминира алкохола, никотина или кофеина, тъй като стимулира бъбреците да работят по-усилено. Ефектът може да е още по-добър, ако пиете чай от валериан, мащерка или копър преди ваната.

Вани при проблеми в тазовата област

• Ако страдате от менструални болки, възпаления в тазовата област или инфекции на пикочните пътища, опитайте да седите в гореща вана до 44 градуса в продължение на 5 минути, след което се обтрийте със студена кърпа.

• Или направете билкова запарка на смес от плодове на хвойна, шипка и хвощ в гореща вода. Прецедете и добавете към вана гореща вода 40 градуса. Много успокояващо е да седнете или да се потопите изцяло във водата за около 10 минути.

Процедури на Кнайп за смъкване на температурата при деца

• Пригответе запарка от равни части сол, ябълков оцет, мащерка, лайка, копър и липов цвят във вряща вода. Оставете сместа да изстине до стайна температура, прецедете я и я прибавете към топла вода (24 градуса) в плитка вана, като се погрижите помещението да е затоплено. Изкъпете детето за няколко минути, после го подсушете в топла хавлия, облечете го в топла памучна пижама и го сложете да си легне.

Ако температурата не се повлиява, използвайте същата запарка и направете няколко компреса, като ги поставите върху гърдите и гърба на детето, покривайки го с големи и топли хавлиени кърпи. Повторете процедурата, докато температурата спадне.

Солена вана

• Разтворете две чаени чаши морска сол в 2 литра студена вода. Погрижете се помещението да е затоплено, след което измийте детето с водата, облечете го в затоплена памучна пижамка и го сложете да си легне.

Минералите в морската сол подпомагат детоксикацията и възстановяват баланса на енергията на тялото. Почивката е от изключителна важност, за да може балансът да се възстановява плавно.

ВНИМАНИЕ : Тези процедури могат да се използват, за да се облекчи състоянието на дете с не много висока температура, но ако температурата продължава за повече от 24 часа или е много висока, трябва да потърсите лекарска помощ!

Кожа и вода

Горещата и студената вода изпращат различни нервни импулси към останалата част на тялото. Ефектите от водата върху кожата са от ключово значение при хидротерапията.

Студена кожа

Студената вода е стимулираща: тя кара повърхностните кръвоносни съдове да се свиват, ограничавайки кръвния поток и блокирайки биохимичните реакции, предизвикващи възпаление. Студената вода също така изпраща кръв към вътрешните органи, за да им помогне да функционират по-добре.

Горещата вода има отпускащо действие: тя разширява кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и увеличава кръвния поток към кожата и мускулите, облекчавайки схващанията. Подобрената циркулация на кръвта подсилва имунната система, помага да се изчистят отпадъчните продукти от тялото и изпраща кислород и хранителни вещества към тъканите, за да се възстанови увреждането им.

Последователното потапяне в гореща и студена вода стимулира хормоналната система, намалява кръвонатрупването, причинено от мускулни спазми, облекчава възпаленията и балансира кръвното налягане, като свива и разширява кръвоносните съдове. То също така увеличава електрическия потенциал на тялото ни, а следователно и способността ни да приемаме вибрации или енергия, и стимулира лимфната система да работи по-активно за ефективното изчистване на шлаките.

Нашата кожа повече от всичко друго показва общото ни здравословно състояние и има жизненоважно значение за поддържането и регулирането на нашето здраве. На практика тя е най-големият орган в тялото ни, важен за детоксикацията и жизненоважен за абсорбцията – като и двата процеса се извършват през порите на кожата, космените фоликули и потните жлези.

Кожата също така е важен орган за комуникация, който ни казва кое е топло, студено, мокро, сухо, грубо или гладко. Тя сигнализира при натиск, сърбеж, болка или удоволствие. Усещането за допир незабавно предизвиква рефлекси. Всичките ни сетива могат да бъдат силно повлияни чрез потапяне на кожата ни във вода или обграждането й с ароматни пари.

Всеки човек има между 3 и 5 квадратни метра кожа или около 15% от телесното тегло. Тя е покрита с фина, но гъста и сложна мрежа от нервни окончания, представляващи основните сензорни рецептори, за да може кожата ни да комуникира пряко с централната ни нервна система.

Гореща кожа

Специални рецептори в кожата спомагат да се поддържа равномерна температура на кожата.

Когато кожата е студена, артериите, вените и капилярите се стесняват и намаляват притока на кръв, запазвайки топлината на тялото. Когато кожата е гореща, кръвоносните съдове се отпускат и разширяват, позволявайки на кръвта да достигне по-близо до повърхността на кожата, за да се отдели вътрешната топлина на тялото чрез изпотяване. Потните жлези изливат течност върху повърхността на кожата, която има охлаждащ ефект, когато се изпари.

Потните жлези се контролират от хипоталамуса, разположен в мозъка – хипоталамусът контролира телесната температура чрез хипофизата, която има жизненоважна роля за регулацията на баланса на течностите. Връзката между потните жлези в кожата и мозъка ни кара да се потим, когато сме нервни, развълнувани или под емоционално напрежение или стрес.

Минерали във водата за къпане

Здравословните проблеми са се променяли през вековете, дори и през десетилетията. Вече няма опасност за появата на голям брой епидемии и болести, които някога са застрашавали живота на хората, но на тяхно място са се появили други състояния. Един от бичовете на съвременното здраве е замърсяването на околната среда. Дори при най-добро желание не можем да избегнем замърсяването, но можем да положим максимални усилия да му противодействаме.

Всеки ден сме изложени на действието на токсини и патогени във въздуха, който дишаме, в храната, която ядем, във водата, която пием, на работните си места и дори в домовете си. Околната среда е замърсена с тежки метали и химични замърсители от промишленото и земеделското производство, с органофосфати, нитрати и органохлор в нашата храна и вода и чрез електромагнитните полета, проникващи почти навсякъде, където се намираме. Всички тези замърсители отслабват естествените защитни механизми на тялото, но ние можем да преодолеем ефектите от това ежедневно „нашествие”, като полагаме грижи за здравето си.

Всеки от нас притежава уникална способност да се съпротивлява и да преодолее нападащите го патогени. Тя се определя отчасти от нашия организъм със специфичните му силни и слаби страни – генетично определени или придобити – и от начина ни на живот и околната среда. Всеки от нас притежава уникален метаболизъм: нашата способност да се изчистваме от токсините, които не са ни нужни, да абсорбираме онова, което е от съществена важност за живота ни и за поддържането на правилния баланс между двете.

Обичайното действие на къпането може да въздейства укрепващо върху организма ни, да стимулира метаболизма и да се пребори със замърсяването. Потапянето в минерална вода може да промени структурата на водата в нашите тела, правейки ги способни да приемат лечебни вибрации, които са източник на жизнена сила.

Ние се нуждаем от минерали

Минералите правят живота възможен. Те влизат в състава на скалите и почвите и подхранват световните води. Те са основен източник на хранителни вещества за всяко човешко същество, животно и растение. Човешките тела имат нужда от големи количества от някои минерали и само малки от други. Минералите и микроелементите са еднакво важни за здравето ни – нуждаем се само от няколко милиграма цинк и неколкостотин милиграма калций.

Калцият, фосфорът, калият, сярата, натрият, хлорът, магнезият, желязото и силициевият двуокис са основните минерали, нужни за телата ни, заедно с повече от 60 микроелемента. Сред тях са цинк, мед, бор, кобалт, хром, бром, злато, селен, литий, молибден, манган, германий, флуор и калай. Калцият е толкова важен за костната ни структура, че съставлява 1,5 до 2% от теглото ни, а всеки микроелемент – 0,01%.

Хората, занимаващи се с органично земеделие, знаят, че когато хранителните вещества в почвата са балансирани, се отглеждат здравословни растения. Тяло, в което има баланс на хранителните вещества с всички необходими минерали в точните количества, също е здраво. Дисбалансът на минерали довежда до влошаване на здравето и неправилно функциониране на тялото. Получаваме жизненоважните минерали чрез храната и водата, но не можем да ги съхраняваме в телата си – те трябва да постъпват в организма ни постоянно чрез храната и течностите, които поемаме.

Минералите са хранителни вещества, необходими не само за строежа и функционирането на клетките, но те също са част от биохимичния строеж на организма и физиологичните процеси в него. Те действат като важни катализатори за производството и усвояването на витамините, ензимите и аминокиселините, от които зависи здравето ни. Те играят ключова роля в биологичните реакции като предаването на нервни импулси, храносмилането, използването на хранителните вещества и производството на хормони. Те поддържат деликатния водно-киселинен баланс в тялото, който е от изключителна важност за правилното функциониране на мисловните и физичните процеси.

Ако сме изложени на действието на твърде много токсини и патогени, това обикновено повишава киселинността на кръвта ни. Колкото по-висока е киселинността й, толкова по-малко кислород може да пренася – възникват и други проблеми, което прави организма ни по-уязвим на нашествието на вируси и бактерии, преждевременно състаряване и увреждане на имунната система. Киселинността на кръвта оказва влияние също върху киселинно-алкалния баланс във всички системи на организма, включително слюнка, лигавици, стомашни киселини и кожата ни. Ето защо точният баланс на минералите е жизненоважен за оптимизирането на защитните механизми на тялото срещу замърсяването, стреса и инфекциите.

Минералните извори в парка „Саратога Спа” в Ню Йорк са важна атракция. Богатата на минерали вода извира на различни места в целия град, където се бутилира за пиене. Един от най-известните извори има портал за вдишване на въглероден диоксид, който се смята за полезен за белите дробове и синусите. Газът също обогатява водата с карбонати и образува гейзери, от които изригва вода високо във въздуха. Друг извор има мътно зеленикава и леко миризлива вода, за която се вярва, че има диуретични свойства, тъй като съдържа големи количество варовик, сяра, желязо и други минерали.

Посетителите на спа центровете могат да вземат релаксиращи минерални вани, плувайки в солена газирана вода: проучвания са доказали, че през кожата се абсорбират известни количества въглероден диоксид, който разширява кръвоносните съдове и подпомага циркулацията на кръвта.

Хвощът е бил употребяван от древните гърци като лекарствено средство със силен затягащ и диуретичен ефект и за лечение на тъкани. Той съдържа някои от най-ценните минерали, необходими за тялото: силициев диоксид, калий, манган и магнезий.

Замърсяването на околната среда означава, че ще трябва да полагаме още по-големи усилия, за да приемаме адекватното количество минерали. Макар че здравословният начин на хранене е жизненоважен за запазването на адекватни нива на минералите, при замърсяванията в съвременния свят къпането има също толкова важна роля, когато ни дава възможност да приемаме жизненоважни минерали чрез кожата. Къпането в морска вода, във вода с морска сол, спа баните и калните бани са особено полезни.

Точно както съвременните замърсители и електромагнитните смущения оказват влияние върху водата, променяйки структурата й и намалявайки способността й да носи и да предава енергия, така и електрическата енергия в минералите оказва влияние върху електромагнитното поле на водата и способността й да носи здравословни вибрации. Къпането в минерална вода е един от начините да се потопим направо в жизнените енергии на водата.

Морски бани

Моретата са кръвоносната система на планетата. Те оказват влияние върху енергията на всеки човек на мястото, където живее, тъй като носят божествена и физическа информация от бряг до бряг. Изтичането на всяка капка течност на Земята е отражение на приливите в океаните, като се започне от движението на кръвта по вените и се стигне до водата, която пием. Ето защо нашата жизнена сила пряко се влияе от огромните водни маси, покриващи Земята.

Моретата представляват ярка картина на здравето, щастието, енергията и спокойствието. Морето означава нещо за всеки от нас и нищо не може да заеме мястото му на съвършено тонизиращо и подмладяващо средство за нашето тяло и душа. Напълнете дробовете си със солен въздух, поемете от морските аромати и звуците на вълните. Седнете върху някоя скала и наблюдавайте неспирното движение на морската вода. Отпуснете ума си и оставете мислите си да се реят. Даровете на морето постепенно ще повишат енергията ви. Къпането в морето може да възстанови понижена енергия, да излекува психични и физически проблеми, да подсили ума и тялото и да го предпази от болести.

Енергията на морския бряг

Където и да сме – в града, във фермата, в планината или на морския бряг – въздухът притежава почти един и същ процент кислород (21%) и все пак понякога той ни се струва по-тежък, а в други случаи – по-витален и лек.

Серотонинът, понякога известен като „хормон на щастието”, е невротрансмитер, произвеждан от мозъка, за да контролира настроението ни – въздух, съдържащ твърде много положителни йони, се смята, че действа потискащо на способността на мозъка да отдели серотонин, правейки ни склонни към небалансирани емоции. Това може да ни стресира прекомерно и да предизвика тревожност или пък да ни направи лениви и потиснати.

Качеството на въздуха се определя от движението на електрическата енергия и начина, по който това движение си взаимодейства с електричните и магнитните полета по Земята и около нея. Това отчасти се дължи на климатичните условия, тъй като електричното поле на Земята се влияе от слънцето, дъжда, вятъра и особено от гръмотевиците и светкавиците. Тежкото и тягостно усещане преди буря се дължи на натрупването на положителни йони в атмосферата, които се разсейват, когато падне дъждът, или светкавицата донесе необходимия брой отрицателни йони, които да ги компенсират. Освен времето, основен фактор, повлияващ върху качеството на въздуха, е замърсяването, при което химичните замърсители открадват отрицателни йони от въздуха.

Докато замърсяването се натрупва високо във въздуха, оставяйки твърде голям брой положителни йони, енергията на движещата се вода освобождава голям брой отрицателни йони: когато водата се раздели на капки, положителните йони остават в по-големите капки, а отрицателните отлитат във фините пръски. Колкото по-фини са тези пръски, толкова повече отрицателни йони се произвеждат при търкането между водата и въздуха. На морския бряг (и в планините) въздухът е винаги отрицателно зареден и предизвиква дълбоко дишане и повишени енергийни нива.

В съвременната градска обстановка големите площи, покрити с асфалт и бетон, променят земното електрично поле, създавайки електромагнитен стрес и пречат на отделянето на отрицателни йони в атмосферата. Замърсяването в градовете произвежда все повече положителни йони, което ни кара да се чувстваме изморени, раздразнителни и просто в недобра физическа форма.

Енергията на морската вода

Смята се, че всички естествени елементи, съдържащи се в морето, са занесени там от хилядите реки и потоци. Когато водата се изпарява, минералите остават и оформят солен разтвор, който познаваме като морска вода. Антибактериалното действие на морската вода прочиства кожните инфекции отвътре навън. Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със съдържащите се в кръвната ни плазма. Кръвната плазма се грижи за изхранването и подсилването на всичките ни клетки, за да може телата ни да функционират правилно и да са здрави.

Все повече спа центрове предлагат лечение на основата на морска вода, водорасли и кал. Процедурите обикновено включват къпане и упражнения в плувни басейни, пълни с приятно топла морска вода. За да стимулират кръвообращението си и лимфната система, клиентите трябва да се подложат на масажи със струи гореща морска вода, смесена с водорасли, а в някои центрове се предлагат масажи на цялото тяло с терапевтични движения под душ с морска вода. Тези лечебни процедури се препоръчват особено много при ревматични проблеми.

Туберкулозните клиники и санаториуми исторически са разположени на места в близост до морето или в планината, където въздухът е богат на отрицателни йони. Тези йони се борят с ефектите от замърсяването, повишават енергията и имат антибактериален ефект.

При температура като тази на човешката кръв минералите в морската вода могат да преминат в нашето кръвообращение и да бъдат абсорбирани от клетките, за които са нужни. Те възстановяват баланса на цялото тяло. Освен всички важни минерали, морето съдържа и жизненоважни протеини и витамини под формата на морски водорасли и треви. Тези елементи подпомагат храненето и прочистването на тялото от токсини, а съдържанието на йод в морските треви е мощно природно противовъзпалително средство, което също така играе важна балансираща роля за работата на щитовидната жлеза, която контролира биохимичните процеси в тялото.

Морските треви и други водорасли са чистачите на океана. Тяхната изключителна способност да абсорбират тежки метали и други замърсители означава, че са в състояние да поддържат морската вода достатъчно чиста, за да може в нея да има живот. Техните дълбоко почистващи свойства са също толкова силни да прочистят и човешкото тяло. Обаче фактът, че са способни да прочистват океаните, означава, че често пъти самите те са замърсени, ето защо трябва да внимаваме и да вземаме водорасли от чисти води, ако ще ги използваме за храна с цел прочистване и детоксикиране на организма.

Таласотерапията е един от методите, предлагани от много спа центрове. Това е древногръцка терапия, основана на морски въздух, богати на протеин водорасли и богата на минерали кал от морското дъно. Първоначално тя се препоръчвала като лечебно средство за укрепване на организма, за борба срещу схващания на мускулатурата и храносмилателни проблеми. Терапиите, използващи морска кал и глина, понякога са известни под името пелотерапия.

Морската вода и радиацията

Радиацията означава различни неща за всеки от нас, но тя е природен феномен, част от живота: изпитваме ползите от нея под формата на слънчева светлина и топлина. Съществуват потенциални проблеми при увеличаване на радиацията около нас под формата на електромагнитна енергия от домакински и промишлени източници, но умереният радиационен фон е жизненоважен за здравето ни – той подсилва регенерацията (възстановяването) на клетките и тъканите и като цяло носи усещането за благополучие.

Къпането във вода с високо съдържание на соли се препоръчва особено при кожни проблеми, проблеми с мускулатурата и костната система, както и като лечебно средство за общото състояние на организма. То е много полезно за хора, които се възстановяват след операция, тъй като повишената жизненост позволява извършването на движения, които в други случаи биха били много болезнени и дори невъзможни. Различни туристически компании предлагат пътувания до Мъртво море, но можете да получите подобни ползи, ако се окъпете в голямото Солено езеро в щата Юта, например. Много страни си имат свои солени спа центрове, предлагащи до голяма степен същите ползи, макар времето да не е винаги толкова хубаво.

Добавете две чаени лъжички соли от Мъртво море към леген с топла вода и се потопете в него, за да се преборите с кожни проблеми – акне, псориазис и екзема.

Силната радиация е често срещана причина за раздразнителност, депресия и болести. Тя лишава тялото от необходимия му брой червени кръвни телца, отслабва имунната система и механизмите за възстановяване на тъканите. Морските соли съдържат минимални количества радиоактивни елементи и в значителна степен могат да неутрализират и балансират радиацията. Това означава, че редовното къпане в морето, таласотерапията и лечебните бани при домашни условия (вижте следващата страница) могат да спомогнат за постигане на балансиране в емоционалната и физическата сфера.

Солта винаги е била признавана като мощно прочистващо средство и средство за консервиране на енергия (например като поддържа храната прясна). Водата от Мъртво море в Израел има най-високо съдържание на минерали в света – 1 литър вода от Мъртво море съдържа изумителното количество от 30% сол и около 1,1 килограма смес от разтворени минерали. Следователно Мъртво море е с най-висок магнитен заряд, както и заряд, получен от лечебната ултравиолетова радиация на Слънцето. Неговите магнитни и електрически енергии са в равновесие и следователно могат да помогнат за постигане на енергиен баланс в тялото ни. Потенциалът на водите на Мъртво море го прави най-ниската точка на Земята и най-лечебното от всички морета.

Лечебни вани

Прочистете си водата!

Най-лесният начин да пречистите водата си и да възстановите енергията й е като добавите сол от Мъртво море. След това можете да отпечатате върху нея лечебна енергия чрез звук, аромат и цвят. Нуждаете се от стъклен съд с капак (или кана, изработена от естествени минерали като оникс или алабастър), две шепи солни кристали от Мъртво море – винаги използвайте естествени сиви кристали вместо рафинираните бели кристали – и добавете чаена лъжица неароматизирана талкова пудра.

• Напълнете ваната с топла вода. После отсипете количество от водата в кана, добавете солите и талка, поставете капака и разклатете енергично за няколко минути. Това имитира разтърсването при хомеопатията.

• Излейте съда във ваната, като едновременно с това разбърквате с ръка: направете няколко огромни осморки по часовниковата стрелка, а после – обратно на часовниковата стрелка. Това образува поредица от малки водовъртежи, които помагат на водата за къпане да приеме лечебните вибрации.

Аромати

Топлата ароматна вана е прекрасен начин за релаксация и лечение на нервно напрежение, безсъние и мускулни проблеми. Добавете силна запарка от билки към водата или завържете муселинова торбичка със свежи или сухи билки под водата, докато пълните ваната. Или пък добавете капки от есенциални масла към водата, като разбърквате енергично, докато се разтворят.

• Лавандулата е много силно лечебно средство за вана – за релаксация, за облекчаване на мускулна умора, за борба срещу вирусни инфекции и за изчистване на токсините.

• Мащерката и розмаринът са полезни при умора.

Лайката и мечата стъпка също ще ви помогнат да се отпуснете и да спите по-добре.

• Никога не добавяйте повече от 10 капки есенциални масла към ваната си. Прибавяйте само една капка от тях за бебешка вана и 2 или 3 капки за деца. Лайката и лавандулата действат особено успокояващо за бебешки и детски вани. Ако ги прибавяте към есенциалните масла, вместо да използвате запарка, по-добре първо ги смесете в основа като например органично слънчогледово масло.

• Билковите вани са чудесни за тонизиране на кожата. За мека и блестяща кожа добавете иланг-иланг, сандалово дърво, ливан или розово масло.

Силата на цветовете

Здравословната вода може да улови невидимите вибрации на цветовете. Кожата и мозъкът са особено чувствителни към разнообразните енергии на различните цветове, някои от които релаксиращи, а други – стимулиращи.

• Като част от преживяването, наречено лечебна вана, се обградете с цветове от студения край на спектъра за релаксация. Тюркоазено, синьо или виолетово са особено подходящи, а зеленото е добро за баланс. Оставете инстинкта да ви води. Можете да използвате цветни крушки или да поставите цветни драперии в стаята си или пък да изберете Аура-Сома лечебни средства. Когато излезете от ваната, увийте се в хавлии в ярки цветове.

Когато свършите с ваната си, се постарайте да я изчистите от своите вибрации – използвайте нехимично почистващо средство, после натъркайте повърхността на ваната с половинка лимон.

Релаксация

• Постарайте се водата да е с подходящата температура за вас – трябва да е топла, за да е релаксираща. Водата трябва да е достатъчно топла, за да останете във ваната 15-20 минути, без да изстине прекалено. Не добавяйте повече вода във ваната.

• Ако е възможно, вземете си ваната вечерта като подготовка за дълбок сън.

• Не забравяйте да затворите очи, докато релаксирате. Това позволява мисловната дейност да се забави и да станете по-възприемчиви към лечебните вибрации около вас.

• Мислете за изцеление. Припомняйте си радостни моменти от живота си или правете положителни декларации за бъдещето.

Успокояващи звуци

Водата е мощен предавател на звук. Нашите тела могат да усетят множество честоти, които ушите не могат да уловят, поради високо съдържание на вода в тялото ни тъканите ни улавят и усилват звуците, които не можем да чуем с физическите си уши.

• Докато се отпускате във ваната си, опитайте се да слушате музиката на морски вълни, които се плискат на брега. Това ще резонира с тялото ви и ще доведе до по-дълбока релаксация. Ако дишате леко и в ритъма на вълните, ще приемете лечебните вибрации на морето.

Из „Лечебните енергии на водата”

Книгата можете да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене