"168 часа": Възстановки на исторически битки носят милиони на организаторите им

100 милиона долара приходи отчитат след специалните тържества за 150-тата годишнина от битката в Гетисбърг. Само 25 милиона са от билети. Тържествата във Ватерло продължават четири дни и привличат 60 хиляди туристи от цял свят. Британската кралица участва във възстановката на битката при Трафалгар, а Владимир Путин открива тържествата за годишнината от Бородинското сражение.

Историческите възстановки стават все по-популярни и в България, но нашата страна все още е далеч от мащабите на най-големите годишнини по света. Възстановките се зараждат преди всичко от патриотизъм и желание да се съхранят знакови събития, но днес тези исторически реконструкции са и огромна машина за пари.

Една от най-мащабните и генерираща печалби в Европа е реконструкцията на битката при Ватерло. Събитието продължава цели четири дни и привлича туристи от цял свят. Възстановяват се емблематични батални сцени, като се използват автентични униформи, оръдия и знамена от 1815 г. Събитието се провежда винаги на 18 юни в околностите на Ватерло, където в миналото армията на Наполеон се изправя срещу тази, предвождана от херцога на Уелингтън Артър Уелсли и пруския фелдмаршал Герхард Леберехт фон Блюхер. Това е последната битка на Наполеон I и именно тя се смята за една от най-емблематичните в Европа. След десетчасово сражение, над 10 хиляди убити и 35 хиляди ранени е сложен краят на ерата на Бонапарт и ролята му на император на Франция.

Историческата реконструкция винаги привлича десетки хиляди посетители. Рекорд е поставен миналата година, когато във Ватерло се отбелязват 200 години от емблематичната битка. Организацията е впечатляваща - над 5000 доброволци от цяла Европа, 300 коня, 100 оръдия, 2,5 тона барут. Година по-рано вече се продават билети, почти всички хотели са резервирани и са уточнени дори програмата, организацията по посрещане на посетителите, настаняване и сигурността.

Но и приходите от събитието са впечатляващи. През 2015 г. възстановката привлича 60 хиляди зрители. А на официалния сайт на събитието е отбелязана цена за посещение от 19 евро на човек. Това означава над милион евро единствено от билети. Събитието е финансова инжекция и за хотелиерите и ресторантьорите в областта.

Един от емблематичните във Ватерло носи многозначителното наименование ”Hotel 1815” и се определя като ”исторически хотел с изглед към бойното поле”. Всяка от стаите на гости също има специално име – апартамент ”Наполеон”, суит ”Маршал Ней”, стая ”Уелингтънският херцог”. Във всяка от тях стои голям портрет на личността, на която са посветени. Цените за настаняване в апартамент “Наполеон” например започват от 100 евро на човек на вечер.

Още по-високи са цените за посетителите на историческите възстановки на битката при Гетисбърг, Пенсилвания. Американците генерират високи приходи с билети от 39 долара за еднодневно присъствие и 99 долара за тридневен пропуск. Освен това запис от специалната церемония от 2013 г., когато са отбелязани 150 години от битката, се продава на DVD за 19,99 долара, а на Blu-ray за 29,99. За специалната годишнина на събитието идват над 250 хиляди посетители, което означава почти 25 милиона приходи единствено от вход. Според икономисти обаче реално става дума за много по-големи общи туристически приходи, възлизащи на 100 милиона долара.

В емблематичната реконструкция вземат участие 10 хиляди доброволци, предвидени са над 400 събития в продължение на десет дни. Поканени са известни личности, които да са водещи, изпълнители, както и участници във възстановката. За промотиране на събитието извън САЩ специално са поканени над 700 журналиста – най-вече от Германия, Великобритания, Швейцария и Австралия. Повечето туристи са изумени, че всяка година се възстановява една толкова болезнена и кървава част от американската история, а именно повратната точка на Гражданската война, отнела живота на най-малко 620 000 души. Битката при Гетисбърг е смятана за най-емблематичната битка в западното полукълбо с над 50 хиляди жертви. В периода 1-3 юли 1863 г. войските на Съюза под командването на генерал-майор Джордж Мийд отблъскват атаките на войските на Конфедерацията под командването на генерал Робърт Лий и той е принуден да приключи похода си в територията на Съюза.

В Мексико привличат туристи с честването на деня на победата над французите в битката за Пуебла. Местни споделят, че на този ден – 5 май – дори се вдигат по-пищни тържества, отколкото за националния празник на страната. Битката при Пуебла е повод за повече от 150 години гордост, защото през 1862 г. мексиканските войници, предвождани от генерал Игнасио Сарагоса, успяват да отблъснат армията на Наполеон III. Победата им е смятана за толкова знакова, защото 12 хиляди мексикански военни успяват да отблъснат по-многобройната и по-добре въоръжена френска армия. Този ден е приеман с огромен патос от мексиканците, които го смятат за един от най-ярките символи на борбата за независимост.

Всяка година в градчето на около стотина километра от столицата Мексико се стичат хиляди посетители, за да отбележат и, разбира се, да полеят славната победа. Почти 3 хиляди военни вземат участие в преиграване на събитията. Официалната програма включва също тържествени речи и парад, който е задължителен за ученици и студенти. А след официалната част се организира типичната латино фиеста с много храна, алкохол и танци.

Как англичаните пресъздадоха битката при Трафалгар и колко милиона струват мерките за сигурност четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене