Синът на Анна Заркова ще ръководи БСП с Корнелия Нинова

Крум с майка си - известната журналистка Анна Заркова.

Завършилият право във Франция Крум пише политически пиеси

“Цялата администрация вече трябва да е в интернет. Веднъж влезе ли цялата държава във фейсбук, всички си ставаме приятели и край на корупцията!”

Тази светла мисъл изрича бивша съдийка - героиня в пиесата “Началникът”, която бе отличена с поощрителна награда на конкурса за комедия “Алеко Константинов” на Сатиричния театър. Неин автор е най-новият член на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков. Пиесата му осмива съдебната система. Зарков, който е юрист, много искал да си каже мнението, да бъде чут от повече хора и решил да напише пиеса. Прави го за втори път, след като преди това написал “Скъпи сънародници”, в която пък

осмива желанието

на президента да се

правят референдуми

по всякакви поводи,

което според него е възможност за политиците да си измиват ръцете за решенията си с волята на народа.

“Пряката демокрация е може би най-важният демократичен инструмент. Но като атомната бомба тя не може да бъде използвана под път и над път. Чрез демокрация Хитлер е дошъл на власт”, обяснява Зарков. И казва, че и двете пиеси са повече за четене, отколкото за поставяне, защото са си истински политически текстове, но написани под по-различна форма.

Кой е Крум Зарков? Роден е на 21 ноември 1982 г. в София. Майка му Анна Заркова е известен криминален журналист. Баща му Костадин Зарков е коремен хирург в V градска болница. Завършил е френската гимназия.

“Спомням си хаоса през 90-те години, когато имаше голяма престъпност. Спомням си и култа към мафиотите - дори в елитна гимназия като френската си говорехме за Ганеца и Карамански”, разказва Крум. Е, признава, че бил обременен покрай професията на майка си, която била потопена в детайли за всеки по-скандален случай. Не иска да се връща обаче към инцидента, при който известната журналистка бе залята с киселина заради разследванията си.

Дали покрай криминалните истории на майка си или просто времената са били такива, но детската мечта на Крум била да стане полицай. Всъщност към политиката го “подкарало” образованието. След завършване на френската гимназия спазил неписания закон на училището и заминал във Франция заедно с повечето от съучениците си. Записал право в университета в Дижон. Няма отговор защо точно право, но е категоричен, че това е неговата професия. А и има наследственост - дядо му е ген. Леонид Кацамунски, бивш шеф на националното следствие.

Крум обаче избрал да се занимава с научна дейност в правото. Успял да се прехвърли в Сорбоната в Париж, където записал международно право. А в дипломната си работа

изобличил в правен

аспект слабите

страни на договора за

неразпространение на

ядрено оръжие

Трудът му получил наградата на годишния научен конкурс за 2007 г. на френския Институт за висши науки по национална отбрана. А от Сорбоната му предложили да остане като сътрудник към Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право. Паралелно изкарал курсове в Института по политически науки в Париж, а след това и в Академията по международно право в Хага, Холандия.

В училището за политически науки бил първият му истински политически досег с левицата. Там негови съкурсници били основно младежи от европейската левица, които се бунтували срещу всяка несправедливост по света. Така Крум установил, че лявата идея му е на сърце.

През 2010 г. се прибрал в България и започнал работа към Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна под името “Кушлев”. Има изследвания и публикации на тази тема, работил и по написването на новия закон.

Работата му като експерт направила впечатление на тогавашния шеф на парламентарната вътрешна комисия

Анастас Анастасов от

ГЕРБ и той го поканил

за сътрудник

Запазил работата си и при следващия шеф на комисията - Атанас Мерджанов от БСП. Той обаче станал и своеобразен ментор на Крум в политиката. “Когато му споделих идеологическите си разбирания за лявото, той ми отвори вратите на БСП. Заведе ме на заседание на районен съвет, на пленум - нито ме е бутал, нито е настоявал, просто ми показа. Много бързо намерих съмишленици, почувствах се у дома си, сред свои. Усетих, че там ми е мястото”, казва днес Крум. И така в началото на 2014 г. станал и член на БСП.

Това обаче довело до оставането му без работа, защото след поредните парламентарни избори и връщането на ГЕРБ на власт вече не можел да остане като експерт към комисията. Така попаднал в екипа на левия евродепутат Георги Пирински, на когото и досега е сътрудник в София.

Зарков прави определено най-бързия скок в партийната кариера в БСП досега. Само 2 г. след като е приет за партиец, той вече е член не само на Националния съвет, но и на най-тясното ръководство - Изпълнителното бюро. Признава, че е бил изненадан от поканата на Корнелия Нинова, защото всички знаели, че е от екипа на Мерджанов и Миков. Не се колебал да каже “да”, защото това е мечтата му - да стане политик.

Покрай политиката и правото време за хобита обаче не му остава. Обича да гледа и играе футбол, което все по-често прави с 3-годишния си син Костадин. А със съпругата му Ирина обичат да пътуват. Двамата са заедно от гимназията, но се оженили преди 6 г. - когато и тя се прибрала от Франция заради него. Ирина е психолог и работи предимно с деца.

Крум Зарков е най-новото лице на БСП, след като преди седмица влезе в Изпълнителното бюро на партията. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Крум Зарков е най-новото лице на БСП, след като преди седмица влезе в Изпълнителното бюро на партията. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Зарков в Париж със съпругата си Ирина, с която са заедно от гимназията.
Зарков в Париж със съпругата си Ирина, с която са заедно от гимназията.
Крум и Ирина в Рим
Крум и Ирина в Рим
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене