Милиони проследиха арт проекта на НДК и FOX преди световната премиера на „Изгнаник“

Стотици хора взеха участие в съпътстващите събития на открито

София беше един от 12-те града в света, които се присъединиха към подготовката за глобалната телевизионна премиера на сериала „Изгнаник“ по FOX. Националният дворец на културата (НДК) и FOX организираха международен арт проект, който проследиха хора от цял свят.

В продължение на 2 дни (28 и 29 май) петима от най-добрите български графити художници – 140 Ideas, Esteo и GOAT рисуваха на живо върху огромно пано 7 (ширина) х 24 метра (височина) върху фасадата на НДК. Те пресъздадоха в реална градска среда сцена от комикса на световноизвестния автор на комикси Робърт Къркман и художника Пол Азасета, на който е базиран сериалът „Изгнаник“. 

В онлайн платформата на проекта OutcastArt.tv предстои до 3 юни да се разкрият всичките 12 сцени в градовете, които участват в проекта по цял свят – Берлин, Истанбул, Джакарта, Куала Лумпур, Лондон, Манила, Сингапур, София, Стокхолм, Сидни, Загреб и Неапол. Днес историята продължават художници в Загреб и Сидни.

В София скеле на 14 етажа, тежащо 5 т, 36 часа работа и 300 флакона боя бяха необходими на художниците за реализацията на гигантския графит. Във вечерните часове на 29 май сцената беше завършена и НДК се обля в червена светлина. 

Хиляди столичани наблюдаваха създаването на комикса в градска среда, а стотици фенове на графити културата, визуалните изкуства и сериалите се престрашиха да влязат в стаята на „Изгнаник“. Всички снимки са във Facebook страницата на събитието Комикс на открито.

Първият епизод на „Изгнаник“ беше показан ексклузивно на живо във Facebook на 20 май едновременно в 61 държави. За първи път телевизионна компания и Facebook излъчиха на живо толкова дълъг видео материал. Първият епизод ще остане достъпен за гледане във Facebook страницата на FOX до телевизионната премиера за България на 6 юни от 23:00 ч. 

За FOX Networks Group

FOX Networks Group (FNG) е основно бизнес подразделение на 21st Century Fox (NASDAQ:FOXA). В състава на FNG влизат Fox Television Group, която включва Fox Broadcasting Company и 20th Century Fox Television; Fox Cable Networks, която включва FX Networks; Fox Sports Media Group и National Geographic Partners. Съвместно тези подразделения създават, излъчват и разпространяват в световен мащаб огромна част от забавните, спортни и игрални продукции на американския ефир. 

За Национален дворец на културата

Национален дворец на културата-Конгресен център София е културен център за конференции, изложби и специални събития, както и най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви. Строежът на НДК е част от инициативите през 1981 г. за отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава. Архитектурният проект на основната сграда е дело на колектив с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е по идея на колектив начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парка към НДК е инж. (ландшафтен архитект) Валентина Атанасова. 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене