В Полша започва издирването на Кехлибарената стая

Снимка: n24.de

В скоро време в Полша започва издирването на Кехлибарената стая в района на бившите германски бункери в Мамерках, където по времето на Втората световна война е било командването на сухопътните войски на вермахта.

Това съобщава пред ТАСС представителят на музея в Мамерках Бартломей Плебанчик, предава "Фокус".

По думите му, „във вторник е планирано подписването на договор с местните власти за провеждане на работата“. Според него, ако всичко върви добре, търсенето може да започне на 15 юни.

По-рано при проучване на един от тунелите на бункера с георадар са открити кухини. Изследователите възнамеряват да пробият малък отвор и да пуснат там камери, с които да изследва кухините.

Кехлибарената стая била създадена през 1701 година от немски и датски майстори за пруския крал Фридрих I, след което сменил няколко двореца, докато накрая не бил подарен на Петър Първи и не се установил в Царско село под Петербург.

Тя била смятана за едно от най-великите руски съкровища и дори я наричали осмото чудо на света. Облицовката й била от кехлибарени пана, златни украшения и огледала.

През 1945 г., с приближаването на руските войски, Хитлер лично заповядал да бъде демонтирана и да я изпратят в тайно хранилище. Запазен е документ, който потвърждава, че скъпоценният товар е доставен на гарата. Това е последното официално споменаване на Кехлибарената стая.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене