Театралият фестивал във Варна се окрива с постановка на Мариус Куркински

Мариус Куркински СНИМКА: Архив

Италианската трупа "Паролабианка" ще участва в откриването на тазгодишното издание на 24-тия Международния театрален фестивал "Варненско лято". Варненци и гостите на морската столица ще видят на 1 юни зрелищния уличен спектакъл в 22 ч. на площад "Независимост".

35 заглавия включва програмата на феста. Мотото му е "Проекции на човешкото". Фестивалната програма почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи - от самото начало на европейската литература с Омир, през Шекспир, Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас до получили признание автори от по-нови времена като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др.

Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена. Програмата "Шоукейс" продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Очаква се да откриването на фестивола да присъства миисъът на културата Вежди Рашидов. Първото представление ще на режисьора Мариус Куркински - "Синята птица". Финалният акорд ще бъде сложен на 11 юни с "Корабът "Нощ".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене