След 139 години руски воини пак минаха победно Дунава при Свищов (Снимки)

Родолюбци от клуб "Традиция" пресъздадоха освобождението на Свищов

Руски воини отново форсираха Дунав и слязоха на българския бряг при Свищов пред очите на стотици любопитни.

Възстановчици от национално дружество "Традиция" потопиха всички присъстващи в събитията, разиграли се преди 139 години край Свищов. Пред очите на зрителите се разкриха зрелищни атаки на руските войни, които щурмуваха десния бряг на река Дунав с лодки, а след доста топовни изстрели, атаки и стрелби, между тях и турските войници, успяха да превземат българския бряг и да извоюват Освобождението на Свищов.

Град Свищов е първият български освободен град и местната управа реши да възобнови традицията прекъсната преди 39 години и да възроди това паметно събитие от историята на България. На 27 юни 2017 година предстои честването на 140-та годишнина, като за тогава кметът Генчо Генчев обеща още по-мащабно и тържествено честване.

След възстановката кметът, председателят на Общински съвет - Свищов и специалните гости Марина Сергунина - аташе на генералното консулство на Русия в Русе, народният представител Марияна Бояджиева и представители на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе, поднесоха венци и цветя в памет на загиналите руски войни за свободата на България. Венец беше понесен и от национално дружество "Традиция, които получиха почетни грамоти от името на Община Свищов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене