BG кримки в Англия треперят след Brexit

Тихомир Боксьора взе акъла на британците

Български кримки, затворници и арестанти в Англия треперят от страх след Brexit. Излизането на Великобритания от Европейския съюз изпълва с неяснота по-нататъшното им битуване на Острова, коментираха пред "България Днес" мастити юристи.


Според ежегодния доклад на Метрополитанския департамент на полицията по двама българи на ден нарушават закона в Англия. Увеличението е със 110% от влизането на България в Европейския съюз през 2007 година. Трима на всеки 13 чужденци са арестувани за някаква форма на насилие, сочат още данните от проучването.


Основните опасения на вече заловените българските престъпници в Англия покрай създалата се ситуация са, че няма да бъдат екстрадирани в България. Това не вещае нищо добро за бъдещето им, тъй като законите на Острова като цяло са МНОГО по-сурови в сравнение с българските. Съдебен процес у нас им гарантира адекватна защита на майчин език, а корупцията по всички етажи на властта и вратичките в Наказателния кодекс - смешни присъди.


"За сравнение, за притежание на газово оръжие на Острова получаваш 3 години ефективна присъда, докато в България наказанието е условна", коментираха пред "България Днес" юристи.


Веднага след приемането на страната ни в Европейския съюз 1500 престъпници получиха право да влязат във Великобритания като граждани на общността. Правителствен документ, изтекъл в медиите през 2006 година, показва, че Великобритания е предпочитана дестинация за "нежелани гости" от България и Румъния. Референдумът за излизането на Англия от ЕС превръща границите за бандитите в сериозна пречка, тъй като и мерките за пропускане на чужденците ще бъдат затегнати. Това е една от заявките, които Brexit направи пред британците. С излизането от ЕС за Острова няма да важи и единната европейска заповед за арест, според която екстрадициите се изпълняват в много по-кратки срокове - 10-14 дни.


"Постепенното премахване на граничния контрол в рамките на ЕС улесни и действията на престъпниците, особено предвид факта, че обхватът на наказателноправните системи обикновено е ограничен в рамките на националните граници. От 2007 до 2012 година нивото на престъпността в Англия е нараснало с 25%, а в Уелс и Шотландия с 29%", припомнят експертите. Именно този аргумент бе използван от привържениците на Brexit начело с ултранационалиста Найджъл Фараж.


През март, непосредствено преди историческия референдум на Острова, бе обявено, че 50 от най-опасните престъпници в Европа, сред които убийци, изнасилвачи, педофили и един от най-издирваните терористи в света Абделхамид Абауд, са се промъкнали във Великобритания незабелязано. ДГласувайте за напускане" бе мотото на евроскептичната кампания, водена от министъра на правосъдието Майкъл Гоув. Той предупреди, че чуждестранните престъпници използват законите за свобода на движение в ЕС, за да влязат във Великобритания, въпреки че са осъждани за тежки престъпления.
Един от най-бележитите примери, свързан пряко с България, е случаят с Тихомир Георгиев-Боксьора. Наричаният от британската преса "кръвожаден касапин" бе заловен в Лондон, където участвал необезпокоявано в нелегални боксови срещи със залагания. Въпреки молбите му да бъде съден на Острова, бандитът бе върнат у нас, за да отговаря пред Темида за убийство на наркодилър, когото наръгал 17 пъти с нож.


Граници срещу джебчиите

Англия се оказва обетованата земя за БГ джебчиите след приемането на България в ЕС. Те заливат като вълна Острова, като печелят по 1000 лири дневно, сочат данните на МВР. Според статистиката на Европол само за 2012 нашенските крадци са превели 18 млн. Паунда, или около 49 млн. лв. от Англия у нас. С годините те стават все по-дръзки. Преди 2 години обществото на Острова бе скандализирано от пладнешкия обир, извършен от рецидивиста Емил Методиев. Местните медии със седмици диплеха километричното му криминално досие и недоумяваха как се е добрал до Великобритания, докато е издирван и съден у нас. Емил ограбил вила, докато собствениците са в нея, след което бе осъден там. "Излизането на Великобритания от общността е предпазна мярка не само срещу престъпниците от Източна Европа, но и срещу бежанците от Близкия изток. Сега установилите се на Острова групировки ще се насочат към други страни от ЕС - като Холандия и Испания", прогнозират експертите по организираната престъпност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене