Извинявай, Бегбеде, любовта не трае

Всеки писател се е хващал в изкушението да грабне аудиторията си с някоя дръзка сатира, горчива ирония или премъдра мъдрост. С нещо, с което да чопли в съзнанието на читателя си посред нощ, да го мотивира или да го откаже завинаги от нуждата да гребе с черпак в сладоледена кутия на тъмно и на босо в кухнята. С нещо, скрито дълбоко между редовете в глава 78-а, или позиционирано още на корицата („Любовта трае три години”, Фредерик Бегбеде – бел.а.).

Каквото и да е написано някога за любовта, може да е вярно. А може и да не е. Защото тя е многолика, многопластова и много сложна. Всеки я чувства различно, а писането за нея не е никак лесно. Освен това е отговорно. Особено когато написаното не стои под ключ в килера, не се крие подпухнало от сълзи под възглавницата, не е на руло тоалетна хартия, за което светът никога няма да узнае. А се облича в корица, застава на витрина и настоява да се приближиш, защото има да ти каже нещо.

На теб, читателю. На твоето любопитство и на желанието да се споделиш с фикцията. Да я изядеш от кора до кора, да се огледаш в нея, да я преживееш, да разкъсаш ризата на малкия си свят и да се превърнеш в пеперуда. Или да издращиш с нокти какавидата си отвътре, да я нашариш с графити, да дръпнеш плътното перде и да пуснеш щорите до долу. Не всеки може да лети. Някои просто стоят на пръсти в края на високото и се колебаят за посоката. Дали да се протегнат и да сграбчат любовта обратно, или да вдигнат и двете си ръце от нея, защото и без това не й остава много, и да се откажат. Да оставят и последното й камъче да се отрони под нозете им.

Никой няма право да рони любовта. Да прави опити да я разбира и да посвещава другите в своя орден на познанието. Защото неговата камбанария може и да не е най-високата. Любовта не е книга с инструкции за общо ползване, нито е стока със срок на годност. Не е тежко болен пациент, който смирено чака да се свърши. Не е награда за добре свършена работа, нито е реабилитация за изтърпяно страдание. И не трае нито 3, нито години.

Любовта е! В усмивката, в докосването, в целувката на любим. Първи, втори, петнадесети, номерът е без значение. В добрата дума на непознат, която те кара да изтриеш опушеното от прозореца. В приятелската ръка, която те държи с всички сили за ревера, докато ти се опиваш да се съблечеш надолу по стръмното и безлюбовното. В двете безкрайни вселени, с които те гледат очите на дете и те карат да размислиш за всичко.

Любовта няма край. Можеш да я откриеш навсякъде и по всяко време. И всеки път е изненадващо ведра и щедра. Не се интересува дали си послушен, или си се мъчил достатъчно, за да я заслужиш. Не иска да знае дали и колко още й е отредено от статистиката или литературата, за да ти измери порциона. Любовта е дълбок кладенец и не се паникьосва, когато едната й жила пресъхне, защото идва друга, която прави вълна.

Такава е любовта, разбира от пълноводие и от пеперуди. От онова, което й дава смелост да заразява и да вдъхновява, а не й пълни косите с пясък. Вярвам в любовта, във всяка капка от нея. И знам, че има за всекиго, за всеки ден, за всяка година, завинаги. Че даже и за след това. Виждала съм я. Като сълза по напукано от старост лице, като роса, която се милва заради спомен.
3 години, друг път. Кажете го на точките на чантата. Не ми трябва лопата за любовта, взела съм си кофа за вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене