Суперпродукция на операта „Набуко“ представят в двореца на Царевец

Операта "Набуко" представят под звездите на Царевец

Суперпродукция на операта „Набуко“, специално подготвена за историческия хълм Царевец, представят в събота вечерта Старозагорската опера и Държавна опера-Бургас. Грандиозният спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди ще е на откритата сцена в двореца на българските царе. В постановката ще участват творческите състави на двете трупи. Сценичната адаптация за Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев.

Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас. Диригент на хора е Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех.

Специално за „Сцена на вековете“ трупите на Бургаската и Старозагорската опера подготвят още едно заглавие – операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Спектакълът в крепостта Царевец ще е на 27 август.

Летният сезон на българските оперни театри се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали" за 2015-2016 година.

Културният форум започна на 15 юли, когато над 1200 зрители аплодираха световното премиерно заглавие на Театрално-музикален продуцентски център-Варна мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска. В афиша на оперния фест са още „Аида“ на Джузепе Верди в изпълнение на Държавна опера-Русе на 29 юли, балета Дон Кихот" от Лудвиг Минкус на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 5 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 2 септември.

След края на всеки спектакъл за зрителите на „Сцена на вековете" се излъчва Аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене