Всички играят "Покемон гоу"

Седите си на пейката в парка и наблюдавате как детето ви си играе на люлките. Изведнъж обаче възрастен мъж се приближава към него. Насочва телефона си към малчугана и усилено натиска екрана на устройството. Скачате като опарени от мястото си, готови да вдигнете невиждан скандал... само че това не е каквото си мислите. Мъжът нервно започва да ви обяснява: “Мадам, не снимам детето ви, дойдох в парка да ловя покемони.”

Колкото и странно да звучи, случката е съвсем истинска. Мъжът е известният водещ Тревър Ноа, който я сподели в социалните мрежи. Самият той е един от лудите фенове на новото приложение “Покемон гоу”.

То стана достъпно за хората едва в началото на юли. Няма и месец по-късно, вече изпревари по брой сваляния приложението “Тиндър”, което се появява преди цели 4 г. Скоро се предвижда и туитър да диша прахта на “Покемон гоу”.

Българските фенове, за които играта стана достъпна на 15 юли, усещат пренаселеността на системата ѝ.

Сървърите на приложението

са толкова претъпкани, че

не могат да регистрират

повече хора

Милиони по цял свят, без значение дали са на 6 или на 66 години, се включват в лова на покемони. Онлайн дори се продават вече създадени регистрации в сървъра. Една от най-евтините е на стойност 50 долара.

“Покемон гоу” е една от малкото игри, които пренасят играчите във виртуално пространство, което пресъздава реалната среда. Работи с GPS и показва точно улиците на града, в който се намирате. Колкото повече хора играят на едно и също място едновременно, толкова повече покемони могат да уловят. Затова грабвайте телефоните и предприемете дълга разходка. “Покемон гоу” е едно от малкото приложения, които те карат да излезеш навън, за да се движиш.

Все пак

основната причина за

създаването на

приложението е борбата

срещу наднорменото тегло Затлъстяването е един от сериозните проблеми на развитите цивилизации, затова не е чудно, че първите страни, в които приложението е било пуснато, са тези с най-затлъстяло население - САЩ и Австралия. Ако искате да станете най-добрият ловец на покемони, ставайте от дивана и започвайте дългата си разходка навън.

Приют за кучета в Австралия дори публикувал призив към покемон играчите, когато тръгват на лов, да вземат куче от приюта, което да разходят. Засега повече от 150 души, запалени по приложението, са се отзовали на публикацията в социалните мрежи.

Достигането до покеспирките също изисква движение. В София може да ги намерите навсякъде. Като започнете от НДК до почти всяко квартално кафене.

Къщата на Пейо Яворов

също е покеспирка

Това кара много подрастващи да я посещават в последните няколко дни. Ако музеите също станат покеспирки, то играчите не само ще се движат, но играта ще повлияе и на интересите им.

Покеспирка може да бъде дори църква. Храмът “Св. Стефан” в Лондон е доказателство. Църковната общност в него окуражава играчите, като дори е закачила приветствен знак към тях. Освен това храмът организира специални “партита”, в които всеки, който има желание, може да лови покемони.

Покеспирките се оказват истинска радост, ако са в кафене или ресторант. Някои представители на бизнеса използват т. нар. примамки, които привличат повече покемони към обекта, за да задоволят клиентите си. Предприемачите дори правят специални оферти за играчите или инсталират допълнителни контакти за зареждане на телефоните им. В американските магазини при хващане на покемон в търговския обект можеш да спечелиш отстъпка в цената на определена стока.

Главното обаче е не само да се движите, но и да се забавлявате. Президентът на Израел Реувен Ривлин също се оказа фен на приложението. В социалните мрежи държавният глава публикува снимка на покемона Мяут, който наперено стои в средата на офиса му. Под нея Ривлин шеговито е написал: “Някой да извика охраната.”

Холивудските звезди не останаха назад от завладяващата игра. Водещият Джими Фелън, който е сред върлите ѝ фенове, през смях си призна, че докато е използвал т. нар. примамки за покемони, група деца са се събрали около сградата, където живее. Други знаменитости, които използват “Покемон гоу”, са Деми Ловато, Ник, Джо и Кевин Джонас, Соуджа Бой, Уиз Калифа, Моника Люински и Елън Дедженеръс.

Играта крие и някои рискове. Определени покемони се срещат само на конкретни места и понякога стават причина за любовни дрязги. Чрез играта ежена хванала, че гаджето ѝ кръшка. Видяла, че в телефона на приятеля ѝ има рядък покемон, който се намира в близост до къщата на бившата му приятелка. Така сложила край на отношенията си с него.

Преди броени дни полицията в Индонезия задържала за няколко часа французин, проникнал незаконно във военна база в Чиребон.

Ромен Пиер не е шпионин. Той просто преследвал покемони и се улисал в играта.

В Охайо пък двама младежи вече са арестувани поради забранено влизане в зоопарк в 2,30 ч през нощта

Искали да хванат рядък вид покемон. Така обаче застрашили живота си - анимираното животинче било в непосредствена близост до огражденията на тигъра. За щастие, камерите ги видели навреме се разминали само със съдебния процес.

Други двама мъже не са имали същия късмет. Те били толкова устремени да заловят поредния покемон, че се покачили на стръмни скали в Калифорния. Прескочили оградата и паднали от скалата. Останали живи, но със сериозни наранявания.

Появи се и клип, заснет от американски национален парк. Той

предупреждава за

опасностите при

търсенето на покемони

“Страничните ефекти на излизането навън могат да доведат до истинска среща с природата или не дай си боже с реални животни, които да ви възхитят.”

Към приложението вече е създадено Pokemon GO Plus - портативно устройство, чрез което играчите биват известявани за появата на покемон около тях.

Апаратът може да стане удобна гривна, която свети, когато има покемон около вас. Играчите директно ще ловят животинчетата, като натиснат само един бутон.

Устройството е много полезно за шофьорите. “Покемон Гоу” вече е причина за не един пътен инцидент. Докато карал колата си, мъж в Масачузетс усеща, че телефонът му вибрира. Играта го известява, че близо до него има покемон. И не кой да е, ами Пикачу. Мъжът спира колата на магистралата и започва да лови анимираното животинче. Много лоша идея, завършила с масова катастрофа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене