Dash Legends e най-добрата българска мобилна игра за 2016 г.

Играта Dash Legends спечели първо място на първите български гейм награди. Тя беше номинирана в 5 категории и спечели наградата за най-добра игра. Връчването на наградите се състоя в столичен мол на 25 юни. Гласуването беше онлайн и всички любители на киберзабавлението имаха възможността да дадат своя глас за десетки български заглавия.

Dash Legends е мобилна двуизмерна игра за смартфон, която дава възможност

играчи от цял свят

да се състезават

помежду си

Тя предоставя на потребителите цветен свят с множество препятствия, които трябва да бъдат избегнати, за да финишираш пръв.

Може да бъдете пренесени в амазонска джунгла, египетски пустини или викингски селища. Играчите имат възможността да избират измежду десетки герои в чиби стил (аватарите са като анимационни герои, с уголемена глава и малко тяло). Откъм герои играчите могат да избират между смели приключенци, викинги, египетски принцеси, мумии и други.

Играта е на геймпазара от над година и може да се изтегли напълно безплатно от онлайн магазина на гугъл. За момента играчите в нея наброяват 11 000. Не са малко и тези в детска възраст. Близо 75% от тях са мъже, като средната им възраст е между 25 и 35 г. Вероятна причина за това е бойният елемент в играта.

Създател на играта е Цветомир Христов. Той е на 33 г. и е успял да превърне хобито си в професия. Има богат опит в сферата на компютърните игри. Голяма част от него е добил в екипа на разработчиците на първата българска компютърна игра “Цар”. Освен дълги кодове Цветомир е писал дълго време и музика за компютърни игри.

Страстта му към играенето пред компютъра идва още от детска възраст, но признава, че сега застава пред монитора предимно по работа. Изцяло се е посветил на своя проект Dash Legends, който се появява като идея още през 2004 г. В началото екипът е от двама души, като всеки е работил от вкъщи. Сега обаче в офиса понякога работят по 15 души.

Цветомир разказва, че на почти всичко се е учил сам. Сега му се налага

да разбира не само

от програмиране,

но и от статистика

и психология

Започнал е своето образование в Техническия университет, но впоследствие решил сам да програмира цялото си обучение. “Не подценявам образованието, според мен то е много важно, но борбата в живота е жестока”, казва Цветомир.

Стимулът му да се занимава със собствен проект и въпреки ежедневните трудности да не се отказва от него е желанието да остави нещо след себе си. Преди време получава писмо от дом за деца с физически увреждания, в което децата изказват благодарност към създателя на играта. Поради лесното управление те могат да се забавляват и също като своите връстници да прекарват време в геймърски развлечения.

Цветомир казва, че

най-добрите

игри са

тези, от

които можеш

да учиш

и да се

забавляваш

А за бъдещето на игрите твърди, че разработчиците се стремят да ги правят все по-реални.

От близо година Цветомир е баща. Дъщеричката му се казва Юлия и отсега познава модерните технологии. Типично по детски натиска с пръст движещите се изображения по таблета. Цветомир обаче е категоричен в желанието си дъщеря му да израсне с игри навън, а не пред компютъра. “Ще направя всичко възможно детето ми да знае що е това крава, да е виждала овчица, да се оцапа в калта...”

Той не разкрива, че в момента се работи по това играта да придобие ново измерение. Почитателите на мобилното приложение ще имат възможност да играят в 3D и така светът на Dash Legends ще придобие повече детайлност.

Възможно е рано или късно да се появят и нови игри, които по всяка вероятност ще са обвързани с героите на Dash Legends.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене