ММФ „Врненско лято“ излиза отвъд границата на класиката

Дойде време за излизане отвъд границите на класиката и за програмата и почитателите на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“ . Тази крачка бележат концертите, включени в цикъл „На границата с класиката“, които тази година са от 25 до 27 юли.

Честта да даде старт на атрактивната поредица от концерти бе на Антони Дончев – пиано, и неговия Театрален джаз бенд със запомнящо се представяне на сцената на Градската художествена галерия във Варна. Проектът е на иконата в съвременното музикално изкуство на България Антони Дончев и екипа му - Росен Захариев – корнет, тромпет, флюгелхорн, ударни; Атанас Хаджиев – кларинет, бас кларинет, тенор саксофон, гайда; Георги Дончев – контрабас; Атанас Попов – ударни.

Откакто е създаден през 2004 г., Варненският камерен оркестър е все на границата с класиката. И това е така, защото неговият ръководител Ганчо Ганчев не се ограничава в избора на програма само от класическия репертоар, а подготвя стилни проекти и с джаз, етно, поп музика, кани известни „класически“ солисти, а също и техни колеги от други жанрове. Точно такъв е сегашният случай – Варненският камерен оркестър ще излезе заедно с поп изпълнителя Васил Петров, когото специалистите наричат българския Франк Синатра. Елегантният концерт е на 26 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч.

Най-темпераментната вечер на фестивала се очаква да бъде на 27 юли отново на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч. с концерта под мотото „Класика и чардаш“. Това ще бъде може би най-нестандартното преживяване, белязано с блясък и хармония, съвършено и виртуозно владеене на инструмента и с дарбата да увличаш в процеса на правене на изкуство цялата зала. Чардаш и циганска музика, а освен това и Бах, Ернст, Изаи, Паганини, Лист, Хачатурян, Сарасате, Кодай, Брамс, Монти – все имена на композитори от музикалната литература, чието творчество публиката в цял свят познава и обича. Всичко това ще се събере като в пъстър летен венец в музикалната вечер на знаменития цигулар Шандор Яворкай и неговия екип: Ищван Фехер – цимбал, Ласло Йокрьош – кларинет, Кристиян Олах – виола, Франц Ярока – контрабас.

В основата на проекта „Яворкай и приятели“ е желанието да надхвърлят границите на класическата музика и да създадат свой специфичен свят от звуци, който изразява тяхното лично усещане. На основата на класическата музика те изграждат вълнуващ микс от джаз ритми и етнически мелодии от областта на Карпатите, които са проникнали в традиционната унгарска и циганска музика и в еврейския фолклор.

Безспорно най-привлекателната фигура е Шандор Яворкай. Възпитаникът на Виенския университет по музика и сценични изкуства притежава рядък талант - той е виртуоз на цигулката и изключителен импровизатор, артистичен и емоционален, с еднаква страст свири Бах и Паганини, унгарски чардаши и цигански напеви.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте - институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт.

Още за програмата на фестивала:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=43

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене