Музиканти от 8 държави на сцената на 25-ото издание на Международния джаз фестивал във Варна

Музиканти от България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия ще се изявят на сцената на тазгодишното 25-о издание на Междуранодния джаз фестивал „Варненско лято“, съобщи основният двигател на феста Анатоли Вапиров.

Тази година за пръв път фестивалът ще бъде открит от варненска група – Bandwagon Acoustic на 28 юли от 20:30 с Bandwagon Acoustic от България и Арт ансамбъл Архангелск от Русия. Вторият ден е за Андрей Прозоров трио от Австрия и Владимир Карпатов квартет от Германия и България. На 30 юли на сцената под звездите ще излязат Тамара Лукашева и Матиас Шрифъл от Украйна и Германия, Георги Корназов и Проект „Съзнание“ от Франция и България. Финалът на 31 юли е с трио „Акустична версия“ от България, Адам Балдиш и Хелге Лиен трио „Мостове“.

Две събития ще съпътстват музикалния формат - лекция на джаз критика Владимир Гаджев за развитието на полския джаз – на 30 юли в Дома на архитекта, и изложба в Английския двор на Археологическия музей с работи на варненски художници, вдъхновени от джаза, сред които са Димитър Трайчев и Мария Зафиркова.

Фестивалът встъпва в своя четвъртвековен юбилей с впечатляваща равносметка – на неговата сцена са гостували световни имена в джаза като Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Мирослав Витоус, Трилок Гурту, Карин Крог, Джон Сърман, Маркус Щокхаузен, Виенна Арт Оркестра, Еберхард Вебер, Френски национален биг-бенд.

Сцената на варненския фестивал е обичана и от големите български джаз музиканти. На нея са излизали Йълдъз Ибрахимова, “Бели, зелени, червени”, „Акустична версия“, Борисов биг-бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Владимир Карпаров, Роко Захариев, Венцислав Благоев и още много джазмени, които са приятели на фестивала.

Варненският фестивал е популярен сред тях като музикантския български джаз форум – в него се търси експериментът, търсят се срещите на култури и формации с участници от България, Европа и Америка.

25-то издание на джаз фестивала „Варненско лято“ се реализира с подкрепата на Община Варна – фонд Култура, Министерството на културата, фондация Америка за България, Гьоте институт, Полски институт София и Австрийското посолство в София.

За Община Варна е чест да има в палитрата от летни фестивали своето джаз лято, отбеляза Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в общината. Бих акцентирала върху факта, че фестивалът е не само едно наситено с отлични концерти 4-дневно събитие. Джаз фестът създаде в нашия морски град традиция на директно общуване с музиката в историческата среда на Английския двор на Археологическия музей. С джаз феста това пространство се утвърди като място за артистични прояви за публики от познавачи на различни изкуства. Фестивалът наложи и модел на вписване на визуалните изкуства в рамките на музикалното събитие с изложби на уважавани български художници, работещи у нас и в чужбина, които преобразяват сцената под небето, добави г-жа Йовчева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене