Осем тракийски гробници могат да станат част от световното наследство на ЮНЕСКО

Колаж от деветте тракийски гробници от царския некропол на Севт

Осем тракийски гробници могат да влязат в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като разширение към Казанлъшката тракийска гробница, която вече е част от него. Те вече са предложени за актуализиране на листата.

Всички те заедно с Казанлъшката гробница са част от фотоизложбата “Царският некропол на тракийския град Севтополис”, която се открива днес, 28 юли, в галерия “Средец” на Министерството на културата. Изложбата е посветена и на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО.

Тракийските гробници, представени в изложбата, са: Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила “Оструша”; Гробница в надгробна могила “Голяма Косматка”; Гробница в надгробна могила “Шушманец”; Гробница в надгробна могила “Голяма гола могила” (“Грифоните”); Гробница в “Малка гола могила” (“Хелвеция”); Гробница в надгробна могила т. нар. “Голяма Арсеналка”; Гробница в надгробна могила “Сарафова могила” (“Крън 2”); Зидан гроб в надгробна могила “Светицата”.

Автори на фотографиите са Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев и Стефан Димов.

Деветте гробници от Казанлъшката котловина са сред

най-добре съхранените

и представителни

образци

на тракийската гробнична архитектура. При изграждането им са използвани различни строителни похвати и материали, приложени са разнообразни архитектурни елементи и техники за декорация. Сред тях има примери на прецизно изпълнени помещения с четириъгълен или кръгъл план с плоско, двускатно или куполно покритие, изградени от гранитни квадри.

За декорацията им са използвани колони и полуколони, пиластри, ортостати, фронтони. Не липсват примери на скулптирани елементи и на покриване на стените с цветни фризове. Повечето от гробниците имат художествено изработени двукрили каменни врати и гробно ложе в погребалната камера. Двете камери в гробниците в могилите “Оструша” и “Голяма Косматка” са оформени изцяло в монолитни гранитни блокове, което ги прави блестяща илюстрация на естетиката на ранния елинизъм в Тракия.

Както във всички тракийски гробни съоръжения, така и в тези се откриват разнообразни дарове, които демонстрират богатството и престижа на погребаните в тях. В този могилен некропол обаче има предмети, които са единствени по рода си не само по отношение културата на траките, но и в световен мащаб - няколко изящно изработени съда от благородни метали, красиви накити, оръжия и снаряжения с богата украса, които ги превръщат в предмети на култа с голяма културна и художествена стойност. Маска, изработена от дебел златен лист, както и изработената от бронз глава на Севт ІІІ са станали популярни и световноизвестни. Фотоизложбата ще остане в галерия “Средец” до 12 август.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене