Лилия Старева написа първата БГ книга за късмета

Късметът на богатите работи ден и нощ, а на бедните - свири, разкрива томчето на издателство “Труд”

“Български ритуали за късмет” (изд. “Труд”) Лилия Старева за пръв път изследва късмета като част от българската народопсихология. Томчето е продължение на успешната ѝ поредица от книги за българските светци, празници, традиции, обичаи, които се превърнаха в бестселъри.

Самата дума “късмет” е тайнствена, вълшебна, неразгадана, с противоположни значения. На новородено, на именик, на рожденик най-често пожелаваме късмет. Много пъти в различни ситуации казваме - “Ех, това ми бил късметът!”, или “Защо ми е такъв късметът?”, или “Ако имам късмет”. Но какво е късметът? Сбъднато наричане на орисници и божества? Записани ли са някъде късметите и къде - в тефтера на орисниците, на челото на всеки, другаде? Защо за едни хора е отреден добър, за други - лош жребий? Всъщност късметът жребий ли е, или неразгадана закономерност? По рождение ли се отрежда за всеки, или идва постепенно с начина на живот? Това е темата на книгата на Лилия Старева.

“Хората не се раждат с късмет или без късмет, а в тях се формират определени вярвания, нагласи и поведение, които ги превръщат в късметлии или неудачници”, пише Ричард Уайзман в книгата си “Факторът късмет”. Мъдреци ни съветват да контролираме късмета си чрез промяна в мисленето.

Не така са смятали старите българи обаче.

В хилядолетната си история те обогатяват думата “късмет” със значения, приказен смисъл, светла надежда, съдбовен страх. В обредите и традициите при раждане, сватба, имен ден или друг празничен повод пожеланието за късмет присъства - той е в благословиите и наричанията. Старите българи са имали доста сложно мислене. Противоречието “интуиция-разум” за тях не съществува. Било е едно цяло, както всъщност целият им мироглед. Вярвали в чудеса. А най-голямото чудо те са наричали късмет! Казвали, че късметът на богатите работи ден и нощ, а на бедните свири (на булгария, тамбура, гайда) и се весели. За предците ни всяко добруване e свързвано с труда.

Всичко това увлекателно разказва книгата на Лилия Старева “Български ритуали за късмет”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене