В Сион пуснаха безпилотни автобуси

В историческия център на Сион вече броди безпилотен автобус. По улиците на швейцарския град кръстосват два електрически минибуса Navya Arma.
Arma е оборудван с радар, стерео камера, голям брой сензори, GPS приемопредавател и климатик. Совалката притежава и резервна батерия.


Електрическият мотор генерира 15-25 квт (20-34 к.с.). Бусът се захранва от литиево-железофосфатни батерии с капацитет 33 кВтч. Автономният пробег се измерва в работни часове (5-8 часа в зависимост от условията), зареждането по индукционен път отнема 5-12 часа.


Бусовете на френската компания побират 15 пътници, от които 4-има прави, но поради съображения за сигурност в тестовия период возещите ще са максимум девет. Също така в началото максималната скорост от 45 км/ч е електронно ограничена на 20 км/ч, а в кабината "за всеки случай" ще има и шофьор. Освен това автономния автобус се контролира чрез дистанционно, има паник бутон, а за осмелилите се да се качат пътуването е безплатно.


Автомобилът се движи между две фиксирани спирки, но пътниците могат сами да избират местата за спиране по маршрута на Navya Arma чрез онлайн приложение.
Създаването на Navya Arma отнема десетина години. Бусът е изминал 10 000 км на тестове и е транспортирал 25 000 души. Дължината на автобусчето е 4750 мм, широчината - 2050 г., височината - 2550, пътният просвет - 200 мм.
Тестването на автономните бусове ще продължи до октомври 2017 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене