Карина от финансовия надзор - мълчалив работохолик с македонски характер

Карина Караиванова и подуправителят на БНБ Димитър Костов на прием в резиденция "Лозенец".

41-годишната дама мисли само дни дали да наследи Стоян Мавродиев,
но усети седмици наред ”жилото” да си известен с доноси и лъжи по свой адрес

На 12 юли 2016 г. животът на Карина Караиванова- Ганозова се промени за часове.

Рано сутринта парламентът все решение да стартира процедурата по избора на нов председател на Комисията за финансов надзор. Името на заместничката на финансовия министър Владислав Горанов се появи във всички медии, започнаха да се питат чия е, каква е, защо е...

Вечерта Карина празнува с най-близките 41-ия си рожден ден, за да се събуди като една от най-коментираните фигури не само във финансовия свят.

След решението всичко се завърта на бързи обороти. На 15 юли депутатите гласуваха правилата за избора, а пет дни по-късно Карина е единственият претендент за поста, номинирана от ГЕРБ. На 27 юли депутатите я избраха. След рекордно кратък дебат- 1 час и 40 минути.

Казват, че бързината, с която са се случили тези събития леко напрегнала заместничката на Горанов. И свела времето за писмен отговор със съгласие за отговорния пост, както е по устав, до няколко дни. Казват също, че във финансовото министерство,

тя обсъдила

колебанията

си единствено

с Горанов

Колегите ѝ просто установили, че тя е станала още по-мълчалива и затворена от обикновено. Още повече че в последните седмици, доста преди официалната номинация, когато и нейното име се завъртя сред възможните кандидатури, Караиванова получи ударна доза медийни спекулации.

Самата Карина, както винаги досега, продължи да страни от медиите и да отказва коментари. И решително да пресича всеки интерес към личната ѝ територия.

Дори да е имала съмнения, решението вече е взето. Така през идните 6 години мълчаливата финансистка ще държи контрола не само над семейните финанси, а и над милиардите левове, поверени за управление от хората на пенсионните фондове, застрахователните компании и небанковите финансови институции.

За разлика от други претенденти за отговорни постове, Карина Караиванова

не е позната на

широката публика,

но в бранша

има репутацията

на отличен професионалист

В Брюксел, където е добре позната от 15 години, оценката е същата.

За първи път премиерът Бойко Борисов назначи Караиванова за заместник на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Тогава тя замени Боряна Пенчева, която влезе в Управителния съвет на БНБ.

При премиера Пламен Орешарски Караиванова направи крачка назад в кариерата си - върна се като директор на дирекция “Национален фонд” във финансовото министерство. За да я поканят отново, пак като заместник на Владислав Горанов, при втория кабинет “Борисов”.

Кулоарните клюки във финансовото министерство твърдят, че Карина печели доверието на Горанов с ненатрапчивия си работохолизъм и сериозността си. Дотолкова, че когато му искат референции за кандидат, той посочва само нея.

“За Карина няма малка и голяма задача,

малко говори,

повече слуша, но

всяко “включване”,

е винаги на място

Не гледа с добро око на съвети или препоръки за някого, а намеци за благосклонност са в състояние да я извадят от кожата ѝ. Типична македонка. ”, казва за нея колега от Националния фонд към финансовото министерство.

Тя е пълна

противоположност

на предишния

председател

на Комисията за финансов надзор - медийно активен, готов да влиза в битки, повече светски отворен отколкото “обран” като финансист на важен пост.

Мавродиев се появи преди години с първата група млади хора около ГЕРБ, но с днешна дата партията сякаш не го припознава. Карина никога не е била видимо свързана с която и да е политическа партия.

Амбициозната финансистка е родена в Гоце Делчев, където завършва ПМГ „Яне Сандански”. Родителите й са са учители- бащата преподава география, а майката - български език и литература във II ОУ „Гоце Делчев”, в което е учил и президентът Росен Плевнелиев.

Карина завършва Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” - специалност “Икономика” през 1988 г. Само година по-късно вече е магистър по финанси и банково дело към същия факултет. За тема на дипломната си работа избира банково кредитиране на търговска фирма. Има допълнителни квалификации в престижни образователни институци в Ирландия, Индия, Холандия, Япония, България.

Първата работа на Караиванова е като финансов аналитик в “Напредък холдинг”, когато собственик там е Кирил Домусчиев и брат му Георги.

Точно около първото

 и работно място се

появиха спекулации,

че е препоръчана от сегашния председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В “Напредък холдинг” тя работи до 2001 г. , когато става счетоводител по “Проект за развитие на районите с минна и стоманодобивна промишленост” на програма ФАР към Министерството на труда и социалната политика.

Омъжена е

за Бранислав

Ганозов, имат

двама синове

- тинейджър и ученик в началните класове. Съпругът на Караиванова  е регистриран инвестиционен брокер в ИП “Фаворит”.

Пред Сметната палата Караиванова и Ганозов са обявили апартамент от 95 кв. м в „Овча купел” купен през 2002 г. само за 35 742 лева. Семейството има и половин къща с двор в Гоце Делчев от 1997 г. на площ 277 кв. м. Съпругът й е декларирал два автомобила - „Шкода Октавия” и „Ситроен С3”. Всеки от тях е обявил по два банкови влога - в левове и евро. Бранислав Ганозов разполага с 23 941 лева и 14 942 евро, а Карина - с 5610 лева и 4239 евро. Парите на фамилията са в български банки.

Караиванова и президентът на Черноморската банка Ихсян Угур Деликанли обсъждат регионалните проекти на банката на форум в София.
Караиванова и президентът на Черноморската банка Ихсян Угур Деликанли обсъждат регионалните проекти на банката на форум в София.
В кулоарите на парламента малко след като е избрана за председател на финансовия регулатор с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова
В кулоарите на парламента малко след като е избрана за председател на финансовия регулатор с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене