След Ню Йорк и Манила Де Ниро прави хотел в Лондон

Шикозният хотел Greenwich на Робърт де Ниро в ТрайБеКа, Ню Йорк.

Знаменитости печелят не само от филми, песни, спортни рекорди, но и от успешни бизнес начинания. Много са инвестирали в интернет и винопроизводство (разказахме за тях), други пък са хотелиери.

Робърт де Ниро, спечелил оскари за “Разяреният бик” и младия Вито Корлеоне в “Кръстникът 2”, е собственик на хотели и ресторанти.

От 2008 г. той притежава шикозния хотел Greenwich (“Гринуич”) на едноименната калдъръмена улица в един от най-модните квартали на САЩ - ТрайБеКа, в западната долна част на Манхатън, Ню Йорк. Хотелът, в който най-евтината двойна стая е 550 долара, е на пряка от река Хъдсън и близо до Новия световен търговски център. Де Ниро живее в квартала и е един от учредителите на станалия популярен местен филмов фестивал “ТрайБеКа”.

По модел на Greenwich е замислен и бутиковият хотел Wellington, който Де Ниро се очаква да открие през 2019 г. в сърцето на Лондон - в колоритния квартал Ковънт Гардън, където е и едноименната опера.

Актьорът и световноизвестният мастър шеф Нобу Мацухиса, нашумял с фюжън кухнята си, са съсобственици на луксозния хотел Nobu (“Нобу”) във филипинската столица Манила. Бизнес партньорството им започва през 1994 г., когато откриват ресторант Nobu в ТрайБеКа. Той е толкова успешен, че вече имат над 30 ресторанта по цял свят - в Лондон, Лас Вегас, Мелбърн, Токио, Пекин, Маями и други. Двамата си партнират и в криминалния филм “Казино” - Нобу играе себе си.

Режисьорът Франсис Форд Копола, известен най-вече с трилогията “Кръстникът” и “Апокалипсис сега”, пък притежава пет хотела. Три от тях са в Централна Америка - Белийз и Гватемала. Става дума за луксозни вили на брега на Карибско море, на езеро или в джунглата, близо до руините от цивилизацията на маите. Хотелът му Jardin Escondido (“Скритата градина”) е в известния с бутиците си квартал Палермо Сохо на аржентинската столица Буенос Айрес.

Петият хотел Palazzo Margherita (“Дворецът Маргерита”) е в родното градче на дядото на Копола Берналда, в Южна Италия, близо до Средиземно море. Сградата е построена през 1892 г. Режисьорът я купува през 2004 г. и я превръща в малък луксозен хотел. Там бе сватбата на дъщеря му София с френския музикант Томас Марс.

В собствен хотел бе и сватбата на тенисиста Анди Мъри - Cromlix (“Кромликс”), близо до родния му град Дънблейн. Сградата е от 1874 г. Преди три години Мъри я купува за близо 3 млн. долара, влага милиони и я превръща в най-луксозния хотел в Шотландия. Инвестира средства в града, направил много за него и семейството му, за да стимулира икономиката и туризма. Всяка от стаите в хотела носи името на велик шотландец - от Уилям Уолъс до Шон Конъри. Наблизо има църква, езеро и река, където гостите ловят пъстърва или сьомга, а тенис кортовете са в типичните за “Уимбълдън” цветове - зелено и лилаво.

The Big Sleep (“Големият сън” - роман на Реймънд Чандлър) е верига от три нискобюджетни, дизайнерски хотела в историческия център на Кардиф, в Челтнъм и Йистбърн (Великобритания) и допреди година бе на звездата от “Опасни връзки” и “Да бъдеш Джон Малкович” Джон Малкович.

При откриването на хотела в Кардиф през 1999 г. Малкович, облечен в пижама, легна във фоайето с 300 момичета от Уелс за рекламна сесия

“В леглото с

Малкович”

Така той напомни за мирния протест на Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно, когато прекарват осем денонощия в леглото в хотел “Куин Елизабет” в Монреал през 1969 г. Тогава битълсът написва знаменитата си песен Give Peace a Chance (Дайте шанс на мира). Миналата година веригата хотели бе купена от азиатска фирма.

Боно и Едж - солистът и китаристът на U2, също имат хотел. Естествено, в ирландската столица Дъблин. През 1992 г. те превръщат 150-годишната сграда на брега на река Лифи в центъра на града в бутиковия хотел The Clarence. Мебелите и аксесоарите в стаите са създадени от ирландци.

Луксозният бутиков хотел Cadogan Gardens в Лондон е на актрисата и модел Елизабет Хърли. Построената през 19-и век сграда с викторианска мебелировка е в модния квартал Найтсбридж, близо да магазина “Хародс”, Хайд парк и Темза.

Бени Андерсън от АВВА пък притежава хотел Rival в Стокхолм, Швеция, от 2003 г. Запазената му марка са плюшените мечета и златният албум на шведската група във всяка стая.

Вокалистът на Simple Minds Джим Кер се влюбил в Сицилия и в градчето Таормина има бутиков хотел Villa Angela. През прозорците му се виждат Йонийско море и Етна.

Райско място за почивка до Тихия океан притежава Мръсния Хари Клинт Истууд - в калифорнийското градче Кармел, където живее и на което бе кмет от 1986 до 1988 г. Ветеранът актьор и режисьор има там частен голф клуб, а по-късно купува намиращата се в съседство и банкрутирала двувековна мандра, една от първите в Калифорния.

Десетте постройки в ранчото, заобиколени от дървета и градини, той превръща в хотел Mission Ranch с 31 стаи. Той е в стил уестърн, в интериора на стаите са представени различни моменти от историята на щата. Гостите гледат не само океана и близката планина, но и овцете, които пасат в ранчото. Който иска, може да язди и да стреля като истински каубой.

Американската история запази и чаровният актьор и будист Ричард Гиър. Преди десетина години той купува сграда от 1762 г. и я превръща в Bedford Post Inn - приятен бутиков хотел, само с 8 стаи, в град Бедфорд, щата Ню Йорк, на час път от Манхатън. Мястото е тихо и спокойно, там често може да се види не само Гиър, но и знаменити гости като Марта Стюарт и Ралф Лорън.

Гледка, но към Тихия океан се открива от хотела на чаровния Върколак в поредицата “Х-Мен” Хю Джакман. Gwinganna Lifestyle Retreat се намира в долина по Златното крайбрежие на Австралия. Философията на хотела е върху здравословния начин на живот - предлага спа, спортни занимания, сервира се само органична храна.

В родината си бутиков спа хотел управлява и друг известен австралиец - звездата от мюзикъла “Брилянтин” Оливия Нютън-Джон, която успя да се пребори с рак на гърдата. Gaia Retreat & Spa Resort, който е в залив в Нов Южен Уелс, предлага йога, медитация, биохрани, различни терапевтични процедури.

Почивка сред природата, но дивата, предлага канадският актьор Джейсън Пристли, нашумял с ролята си в сериала “Бевърли Хилс 90210”. Той притежава Terrace Beach Resort в горите на Британска Колумбия, Канада. Гостите на дървените вили могат да карат каяк, да ловят риба, да видят китове в океана и мечки.

Най-големият собственик на курорт измежду знаменитостите е Робърт Редфорд. През 1968 г. той купува ски курорт в планините на Юта, САЩ, и го нарича Sundance - от хита си с Пол Нюман

“Буч Касиди и

Сънданс Кид”

Четири години по-късно близо до курорта е сниман филмът с негово участие “Джеремая Джонсън”. Именно в хотела на курорта през 1981 г. той основава филмовия фестивал “Сънданс” - най-големия форум на независимото кино в САЩ.

В хармония с природата е и суперлуксозният курорт на певицата Глория Естефан и съпруга Емилио. Costa d'Este Beach Resort е във Веро бийч, Флорида, на час от Палм бийч. Те притежават още един хотел и 8 ресторанта, предимно в Маями бийч.

Суперлукс лъха и от двата хотела Palazzo Versace на Донатела Версаче, която ръководи модната империя след убийството на брат си Джани. Първият “Дворец Версаче” е открит през 2000 г. на австралийското Златно крайбрежие, а вторият преди година в Дубай и претендира да е “най-луксозният хотел в Бликия изток”. Целият интериор и всички мебели са проектирани и създадени от компанията специално за хотелите.

Де Ниро и известният мастър шеф Нобу Мацухиса притежават луксозния хотел Nobu в Манила, Филипините
Де Ниро и известният мастър шеф Нобу Мацухиса притежават луксозния хотел Nobu в Манила, Филипините
Робът де Ниро и известният мастър шеф Нобу Мацухиса
Робът де Ниро и известният мастър шеф Нобу Мацухиса
Тенисистът Анди Мъри се ожени  в собствения си хотел Cromlix, близо до родния му град Дънблейн. Сградата е  построена през 1874 г. Преди три години Мъри я купува за близо  3 млн. долара, влага милиони  и я превръща в най-луксозния  хотел в Шотландия.
Тенисистът Анди Мъри се ожени в собствения си хотел Cromlix, близо до родния му град Дънблейн. Сградата е построена през 1874 г. Преди три години Мъри я купува за близо 3 млн. долара, влага милиони и я превръща в най-луксозния хотел в Шотландия.
Тенисистът Анди Мъри се ожени  в собствения си хотел Cromlix.
Тенисистът Анди Мъри се ожени в собствения си хотел Cromlix.
Солистът и китаристът на U2 Боно и Едж купуват и превръщат 150-годишна сграда на брега на река Лифи в центъра на Дъблин в бутиковия хотел The Clarence.
Солистът и китаристът на U2 Боно и Едж купуват и превръщат 150-годишна сграда на брега на река Лифи в центъра на Дъблин в бутиковия хотел The Clarence.
Солистът и китаристът на U2 Боно и Едж
Солистът и китаристът на U2 Боно и Едж
Преди десетина години Ричард Гиър купува сграда от 1762 г. и я превръща в Bedford Post Inn - приятен бутиков хотел в град Бедфорд, щата Ню Йорк, на час път от Манхатън.
Преди десетина години Ричард Гиър купува сграда от 1762 г. и я превръща в Bedford Post Inn - приятен бутиков хотел в град Бедфорд, щата Ню Йорк, на час път от Манхатън.
РИЧАРД ГИЪР
РИЧАРД ГИЪР
Клинт Истууд е превърнал двувековна мандра в райско кътче за отдих на брега на Тихия океан. То е в калифорнийското градче Кармел, където Мръсният Хари живее от години и на което бе кмет от 1986 до 1988 г.
Клинт Истууд е превърнал двувековна мандра в райско кътче за отдих на брега на Тихия океан. То е в калифорнийското градче Кармел, където Мръсният Хари живее от години и на което бе кмет от 1986 до 1988 г.
КЛИНТ ИСТУУД
КЛИНТ ИСТУУД
Звездата от “Брилянтин” Оливия Нютън-Джон има бутиков спа хотел в родната Австралия
Звездата от “Брилянтин” Оливия Нютън-Джон има бутиков спа хотел в родната Австралия
Оливия Нютън-Джон със съпруга си
Оливия Нютън-Джон със съпруга си
Palazzo Versace в Дубай, който Донатела Версаче откри преди година
Palazzo Versace в Дубай, който Донатела Версаче откри преди година
ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ
ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене