Търновецът Веселин Стойчев гледа най-възрастния кактус в България

Снимка: в. Борба

Колекционерът има 500 растения от пустинята, Екватора и Андите

КАКТУСИ ОТ ЕКВАТОРА, ОТ ПЕРУАНСКАТА ПУСТИНЯ, ОТ АРИЗОНА, ОТ ГРАНД КАНЬОН В САЩ, ДОРИ ОТ АНДИТЕ ОТГЛЕЖДА В ДОМА СИ ВЕСЕЛИН СТОЙЧЕВ. Има и донесени от несъществуващи вече държави, като СССР и ГДР, например, пише в. "Борба". Навремето въпросните кактусчета стрували луди пари, а у нас такива изобщо не се внасяли. Днес бебетата кактуси са по на 30 -40 г. Търновецът е може би единственият колекционер в България, който притежава кактус на 40 г. Колко точно са бодливите му растения, той отдавна е спрял да брои, защото непрекъснато ги размножава от семки, подарява, разменя и ги гледа търпеливо как растат. Бързата математика обаче казва, че в двора сигурно има 500 кактуса в различни възрасти.
„Бях на 11 г., когато ходих в ГДР и там видях кактус, който се нарича „Астрофиум”. Останаха ми очите в него и си го купих. Това е въпросното растение, което е достигнало възрастта от 40 г. Не че е вече старец, защото знаете, че има кактуси, които живеят столетия, но този наистина се оказа уникален. Името му „астро” идва от формата му. Погледнат отгоре, той прилича на звезда, обаче с възрастта лъчите му се увеличиха и от пет вече са седем“, разказва за бижуто в колекцията си Веселин Стойчев.
После със същата страст описва кактуса си от Съветския съюз, който е на 32 г., и отделя специално внимание на „Табуретката на тъщата”. И това е кактус, при това с доволно сериозни дълги и остри бодли. Произхожда от Гранд каньон и става един метър в диаметър голям и три метра висок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене