Христо Йоницов, съставил кръстословица рекордьор: Исках с хубаво да споменат България

Кадър БНТ

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд. Софиянецът съставил кръстословицата за 14 години и твърди, че решаването ѝ би отнело 20. 

Христо Йоницов от София имал по-различно хоби от другите хора. Обичал да съставя кръстословици. Запалил се още докато работел като проектант в най-голямата строителна фирма у нас.

"Исках да поставя рекорд за странатa, защото много лоши приказки се споменават за нас българите, исках името ни да се спомене с нещо хубаво!", казва Христо Йоницов пред БНТ.

Пенсионирал се и се отдал напълно на хобито си. Семейството му се разпиляло зад граница. Съпругата му заедно с малката му дъщеря заминала за Щатите. Голямата дъщеря - за Великобритания. Христо се изправил пред най-сложната за решаване кръстословица - житейската. А създаването на най-дългата започнал с думи и термини, които подредил в свой речник. Започнало четене. Голямо четене. И така години наред.

"Не ме е натоварвало, имах само един проблем - с очите. Изключително тежко дефиниране, изчертаване, всичко това преминаваше през очите, сега съм с шест диоптера. Това ми е споменът. Кръстословицата я правих в продължение на 14 години, от май 1997 година, до юни 2011 година", допълва Христо.

Събрал близо 200 хиляди термина. В кръстословицата включил 93 769 от тях.

"Водещият ми мотив беше височината на Айфеловата кула. Защото, французите имат голямо мнение за себе си, исках да им покажа, че не са единствени, а и българите могат да ги настигнат", казва още той.

Кръстословицата станала дълга 1001 страници. Колкото са приказните нощи, в които Шехерезада разказва своите истории.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене