Яжте сладолед с течен азот, за да дишате като дракон

Хората са казали, че където видите дим, ще намерите и огън. Тази народна мъдрост невинаги е в сила, особено ако говорим за новия десерт “Драконов дъх”. Докато го ядете,

от устата и ноздрите

ви ще излиза гъст

бял дим,

без да има бушуващ огън в гърлото ви. И не, той няма нищо общо с “Игра на тронове” и Денерис Таргериан с нейните три дечица, които са огнедишащи дракони.

Тайната на магическия пушек е в една определена съставка от десерта и това е течният азот. Той няма нито цвят, нито мирис и често се използва в кухнята. Много е подходящ за дълбоко замразяване на някои храни. Сладоледът е една от тях.

Всъщност сладкото изкушение става много по-пухкаво и плътно, след като се замрази с помощта на течен азот. Това става за по-малко от секунда, понеже

азотът е с

температура от около

минус 200 градуса

по Целзий

Методът е част от не много популярната молекулярна кухня.

След като вече този пухкав сладолед с течен азот е готов, с него покривате зърнени гранули, които по принцип са част от зърнените закуски. Полученият драконов дъх се оформя най-често като малки топчета. Те могат да бъдат различни цветове - зелено, жълто или червено. Още докато десертът пътува към вас на някой поднос, можете да видите лекия дим около него.

Но външният вид на “Драконовия дъх” лъже. Десертът прилича на вкусни цветни студени топчета сладолед. От една страна, това е вярно, но не и когато става дума за вкуса.

“Драконовият дъх”

не е нито сладък,

нито солен

По-скоро няма вкус.

Затова и към цветните топчета може да си поръчате допълнителни сосове, в които да ги потопите, преди да ги изядете. По този начин “Драконовият дъх” ще има по-наситен сладък вкус. Сосовете се правят от комбинация между обезмаслено мляко и сироп. Вкусът им може да бъде шоколадов, ягодов или ванилов, каквито са и тези на традиционните сладоледи.

Десертът не трябва да се докосва с ръце. Затова се яде с пръчици.
Десертът не трябва да се докосва с ръце. Затова се яде с пръчици.

В повечето форуми хората си признават, че не си поръчват десерта заради вкуса му. Причината е, че “Драконовият дъх” е много

подходящ за странни

снимки или видеа,

които да споделите в инстаграм. Всъщност десертът не е нещо ново. Той се предлага в Лос Анджелис вече от няколко години. Става популярен обаче едва сега благодарение на социалните мрежи.

Десертът стана популярен в социалните мрежи.
Десертът стана популярен в социалните мрежи.

Все пак трябва да се отбележи, че тези цветни топчета се ядат внимателно заради течния азот по тях. Той не трябва да се допира до кожата. Затова и

не го ядете с ръце,

а с дълги дървени

пръчици, подобни

на шишчета

Бодвате единия им край в кръглото топче, което пъхвате в устата, без да го допирате до друга част на лицето.

Важна особеност, която трябва да запомните, докато хапвате “Драконовия дъх”, е, че докато консумирате десерта, той започва да се... разтапя. Накрая в чашата остава течност. Тя не бива нито да се докосва, нито да се пие.

Към "Драконовия дъх" се носят сосове с различен вкус.
Към "Драконовия дъх" се носят сосове с различен вкус.

Накрая внимавайте и как ядете “Драконовия дъх”. Той се сервира леденостуден. Това е и причината понякога клиентите да

изгарят езика си,

докато ядат десерта

За съжаление обаче, няма да може да си го поръчате в родните заведения просто защото не присъства в менюто им. Въпреки това неговото приготвяне не излиза скъпо.

В САЩ една порция “Драконов дъх” е около 5 долара, което в български левове е някъде към 8. Не е толкова скъпо, ако ги сравним с наргилетата, които, докато пушим, отделят дим и нямат никакъв вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене