БГ eлектрическа кола за 15 000 евро

Малка електрическа кола с името Harmony има шанс да стане първата с българско участие, ако има интерес от инвеститор да се произвежда у нас. Автомобилчето на ток се разработва от екип от родни специалисти от БАЕПС (Българска асоциация електрически превозни средства) и на още 6 държави, като дизайнът е италиански.
В момента има един разработен прототип на Harmony, който минава краштестове в Испания, поясни Камен Василев, член на борда на БАЕПС при представянето и първата бърза зарядна станция пред едни от столичните молове на “Цариградско шосе” в София. Заради изпитанията концептът не бе и показан в столицата.


“Harmony ще е в ценовия сегмент между 15 и 18 хил. евро, за да можем да сме конкурентноспособни на останалите модели. Колата ще бъде готова за серийно производство до 2-3 години, като ще се предлага като един вид франчайз с всичката необходима документация. Ако има инвеститорски интерес, електрическият автомобил ще се сглобява и в България. При всички положения в нашата страна ще се правят различни компоненти като чистачки, отопление и други детайли и възли. Не може да се каже, че това е българска електрическа кола, защото в проекта участват специалисти от 7 страни.
Батерията
ще се предлага
с 8-10-годишна
гаранция,
колкото дават и другите производители”, добави Василев.
Специално внимание при изработването на прототипа на Harmony е обърнато на безопасността. Возилото е направена от специална стоманена тръбна конструкция, която е в състояние да издържи на строгите европейски норми и ще може да се кара без проблем по родните пътища.


Освен в стандартния си вид като градска кола моделът ще се предлага и като лекотоварен със слънчеви батерии на покрива, който съчетават в едно предимствата на възобновяемата енергия от слънцето и екологичния електромобилен транспорт. Всичките модели са със задвижване 4х4, като има два прекрепени електрически двигателя - по един на предния и задния мост.
“Хармония” може да се трансформира от персонален пътнически електромобил до мини-пикап за разнос на стоки и храни, както и в мобилна кухня. Електрическата кола заема площ по-малка от едно стандартно паркомясто и това я прави изключително подходяща за тесните градски улици.
Максималната скорост на ековозилото може да достигне над 90 км/ч.
Батериите се пълнят
само за 4 часа
от обикновен
контакт
Сменяемите акумулатори могат да бъдат зареждани и от външна станция.
“Това е проект, финансиран от програмата за иновации на ЕС. Производството му е много по-евтино и много по-просто, отколкото на автомобилите, които разчитат на двигателите с вътрешно горене”, смята зам.-председателят на асоциацията Мартин Заимов.
Освен това електрическият автомобил имал 1000 резервни части, докато един обикновен - 3000. По този начин и поддлъжката на екоколите е свързана с по-малко разходи.
В София в момента има едва 173 регистрирани електрически коли, като в България тяхната бройка е под 500. Тези автомобили, а и хибридните, ползват данъчни преференции и не плащат паркомястото в платените зони.
Амбициите на асоциацията, а и на властите, са до 2018 година бързите зарядни станции у нас да набъбнат на 500. Те ще стават за всякакви електрически коли. На тази пред мола по време на демонстрацията в София бе паркирана и се зареждаше един автомобил Tesla.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене