Матират метал и дърво по пушки за птичи лов

Моделът "Коломбо" на "Бенели" е идеален за лов на гургулици.

Специални шокове за 2 полуавтомата на “Бенели”подобряват концентрацията на сачмите в снопа

Ловният сезон стартира, излетите за пернати са в разгара си. Но новините за пъдпъдъка не са добри. От много места пристигат сигнали за намаляване на популацията. Няма го пъдпъдъка, признават ловци, и щат - не щат, минават на гургулици, гълъби и гугутки.

Къде изчезна

пъдпъдъкът?!

Според познавачи една от причините са множеството химикали, с които земеделските стопани почнаха да обработват нивите. Пъдпъдъкът е крехко животно, не е устроен да понася отровите. Другата причина е ранното брануване на площите с вече прибрана продукция. Пъдпъдъкът обича кощрявата, която обикновено никне във вече ожънатите ниви. Като мине тракторът, кощрявата остава под разораната пръст. Освен това под ножа на браната попадат и гнездата с яйца и малки пиленца. Така гинат и яребици, и цели зайчи фамилии.

Това е положението, констатират ловците и в името на голямото хоби

тръгват из

слънчогледите за

гургулици

Поне да потренират мерника си с изключително трудната стрелба по хвъркатите.

По-запалените по този вид лов сигурно са забелязали, че тази пролет италианските майстори от “Бенели” са пуснали няколко нови модела ловни полуавтомата, сред които “Коломбо” е изключително подходящ за лов на гургулици и гълъби.

Полуавтоматът “Коломбо” е предназначен за патрони 12-и калибър магнум, като може да работи и със стандартни муниции. Ще го познаете по това, че прикладът и ложата са със специално матирано покритие, което хем е красиво, хем полезно. Идеята на създателите на оръжието тръгва от факта, че птиците са рядко плашливи. Гургулиците и гълъбите притежават отлично зрение и особено бягат от отблясъци, създавани от лъскав метал или лакирано дърво. По тази причина са матирани и цевите и цевната кутия на пушката.

В комплекта на полуавтомата влизат два много интересни шока - единият се води WIDE, а другият - LONG. Първият е за по-къси дистанции от 15 до 25 м, а вторият - за по-големи от 50-60 м.

Предназначението на шоковете е да подобряват концентрацията на сачмите в летящия сноп. При шокове от типа WIDE плътността на сачмите в снопа се подобрява с цели 32%, а при шокове от типа LONG - с 23%.

Защо се прави това? Всичко тръгва от факта, че гургулицата е изключително трудна за лов. Тя лети с много висока скорост за разлика от пъдпъдъка и яребицата, прави резки непредсказуеми чупки встрани и при голямо разсейване на сачмите е направо неуловима.

Подобно на моделите от серията “Рафаело” и “Коломбо” е снабден с вградената в приклада уникална

амортизираща

система Progressive

Comfort

Тя се състои от няколко пластмасова гребена с различна дебелина на зъбите. При стрелба с по-леки сачми силата на отката се поема само от най-тънките гребени на амортисьора. А при магнум патроните в гасенето на отката се включват и най-дебелите зъби. Пушката тежи 3,100 кг, а цевта ѝ е дълга 71 км.

Още по-лек - едва 2,750 кг, е другият полуавтомат на “Бенели” - “Етос”, който също е подходящ за лов на дребни пернати. И при него приклад, ложа, цеви и цевна кутия са матирани за избягване на демаскиращи отблясъци.

Оръжието е рядко елегантно и красиво като дизайн. Цевите са криогенно обработени - при суперниски температури, което позволява хем цевите им да са по-тънки, хем да са по-яки и да издържат на по-високи налягания.

Подходящи за гургулици и гълъби са още два нови модела от друга серия на “Бенели” - “Винчи”. Става дума за “Винчи Кордоба” и “Винчи Суперспорт”. Видимата разлика между двата модела е в прикладите. “Кордоба” е със стандартен полимерен черен приклад, а “Суперспорт” - с карбонов.

И двете пушки са 12-и калибър магнум, с 5 шока. Матираните им цеви се отличават с оригинални портове - дупчици в предния край на цевта, през които се изпускат остатъчните газове. При изстрел те предизвикват натиск върху цевта надолу и така намаляват отката.

Пушките на “Бенели” не са евтини. У нас “Коломбо” може да се намери за около 3350 лв., “Етос” - за 4200 лв, а “Винчи Кордоба” и “Винчи Суперспорт” - за около 4400 лв.

Почти наполовина - за 2300 лв., върви стандартната серия “Монтефелтро” на “Бенели” - класически автомат 12-и калибър магнум, сега с пластмасов приклад. Първите му версии бяха винаги с дървен.

В приклада на "Бенели Коломбо" е монтирана уникална амортизираща система за намаляване на отката
В приклада на "Бенели Коломбо" е монтирана уникална амортизираща система за намаляване на отката
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене