Над 40 чужденци кандидатствали за певци и музиканти в Софийската филхармония

Красимира Стоянова; Снимка: Архив

Световноизвестната оперна прима – Красимира Стоянова изненадващо се появи за представянето на новия сезон

Над една четвърт от подалите 165 молби за участие в конкурса за попълване на местата за музиканти и певци в Софийската филхармония са от чужбина. Това съобщи днес И.Д. директорът от юли т.г. на първия ни оркестър – Светлина Терзиева. Поводът бе представянето на репертоара и участниците в новия музикален сезон на филхармонията, който започва с концерт на сопраното Александра Любчански на 30-и септември, в 19 ч., в зала „България“.

Диригент ще е Константин Тринкс – познат на почитателите на класическата музика от сцената на Софийската опера, който е спечелил международна слава с интерпретациите си на Вагнер и Рихард Щраус. Александра Любчански е учила в Санкт Петербург, Тел Авив и Германия и е носител на многобройни международни награди и като пианстка, и като певица. Програмата на концерта е: Панчо Владигеров – „Из „Легенда за езерото“, Щраус – „Финал из операта „Саломе“, Вагнер – „Из операта „Танхойзер“ и „Майстерзингери“ и Щраус – „Сюита из операта „Кавалерът на розата“.

„Благодаря на г-жа Терзиева, че ме покани да помагам и че си постави задачата да вдигне нивото на най-представителния оркестър на България“, каза Красимира Стоянова – новоназначеният артистичен съветник на музикалната институция, която изненадващо се появи днес за представянето на новия сезон. Г-жа Стоянова е може би най-изявеното в момента българско сопрано по света, което рядко посещава България. Тя бе дългогодишна щатна солистка във Виенската опера и е носителка на отличието „Камерзингерин“ – най-високата титла в Австрия, давана на оперни певци. Оперната прима е едно от най-големите имена на съвременната световна сцена. Пяла е в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – „Метрополитън“ и „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Кралската опера“ и „Роял Албърт хол“ в Лондон, „Ла скала“ в Милано, „Музикферайн“ и „Концертхаус“ във Виена и мн. др.

„Не е лесно да се захванеш с такава мисия“, добави Красимира Стоянова, визирайки работата на директора на филхармонията Светлина Терзиева.

„У нас културата и творчеството биват възпирани по един „чудесен“ начин. Проблемът се казва „Финанси“ и той пречи на осъществяването на големи проекти! Аз помолих г-жа Терзиева да дадем шанс за изява на млади певци, защото сме длъжници на хората, които тепърва идват и да стимулираме желанието им за изява. Сърбия, Молдова и Хърватия дават страхотни суми и правят изключително много, за да могат техните млади музиканти и певци да се изявяват, защото това е в прослава на държавите им по света“, допълни оперната прима, с чието съдействие са поканени много от изпълнителите през новия сезон на Софийската филхармония. Тя ги представи накратко - това са Виолета Радомирска(сопран), Красен Карагьозов(баритон), Кирил Манолов(баритон), Таня Иванова(сопран), Камен Чанев(тенор), Илеана Тонка(сопран), Нина Веселинова(сопран)Милен Божков(тенор) и др.

Славил Димитров – диригентът на хора „Светослав Обретенов“ обяви, че формацията ще продължи да прави своите акапелни концерти, както и линията – ортодокс. Различното ще е представянето на авангардисти, творили в този църковен стил. Този сезон хорът ще продължи и с бароковите и ренесансовите програми, като ще представи музиката на Изтока и Запада. Сред най-интересните ще са няколко премиери на източна музика, сред които персийска. Творбите на Йоан Кукузел остават и тази година в програмата на „Светослав Обретенов“.

Сред музикантите, които ще свирят този сезон са цигуларят Светлин Русев, който е и новият артистичен директор на Софийската филхармония, пианистката Мария Принц, чийто концерт на 1-и декември ще дирижира световноизвестният майстор на палката - Сър Невил Маринър, виолончелистът Франсоа Салк, Ксавие Филипс – един от най-добрите челисти в света, пианистката Маргарита Илиева и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене