И на 50 Сотир Цацаров не се отказва от хобитата си - история и самолети

Не забравя
разликата между
добро и зло

Половин век между книгите, съдебните дела и семейството. Така близки до главния прокурор Сотир Цацаров описват кратко неговия живот.

Преди три дни прокурор №1 стана на 50 години.

Роден е на 28 септември 1966 г. в Пловдив, Везни. За представителите на тази зодия казват, че са със силно чувство за справедливост. Дотолкова е развито, че дори и неправди, които не ги засягат, могат да ги изкарат от равновесие.

За него хората от най-близкото му обкръжение в прокуратурата казват, че при никакви обстоятелства не забравя разликата между редно и нередно, между добро и зло. Може би това е една от причините приятелският му кръг да е един и същ от ранните му години до днес. Приятелите са до него без значение на какъв пост е - празнуват заедно, почиват заедно. Главният прокурор е традиционалист - прекарва от години отпуските си на Северното Черноморие - в Шабла.

Нищо не е в състояние да промени основния му приоритет - семейството. Верен на себе си, отбеляза юбилея не с трапези и буйни веселби, с каквито тържества ще се запомнят някои магистрати. Той отпразнува кръглата си годишнина в тесен семеен кръг с най-любимите си хора. Съпругата му Меглена - известен пловдивски нотариус, и дъщеря им Диана - 4-курсничка и отличник в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бяха до рожденика. Те са най-ценните за него. И той за тях.

За семейството на главния прокурор показността и помпозността са чужди, казват приятели, които ги познават от години. Това е и причината той да

отсъства от

светските хроники и

паркетните събития

50 години са златна възраст, когато човек е в зенита на силите си.

Натрупал е безценен опит, рутина и умения, които му помагат да отмята бързо работа и да взема важни решения. А при Цацаров задачите са като лавина. Подчинените му са впечатлени от количеството литература, която “поглъща”. Той е сред най-четящите юристи у нас, но не само на правна литература. Ако навремето беше записал Историческия факултет, може би сега щеше да е професор по Балканска история. Знанията му в тази област са енциклопедични. Има богата библиотека с история за страните от бивша Югославия. Настолна книга му е “Мостът на Дрина” на Иво Андрич. В нея нобелистът най-ярко илюстрира отношенията на Балканите.

Сотир Цацаров със съпругата си Меглена и дъщеря им Диана на абитуриентския и? бал
Сотир Цацаров със съпругата си Меглена и дъщеря им Диана на абитуриентския и? бал

Цацаров харесва такава литература, защото е убеден, че който не познава историята, е осъден да повтори грешките ѝ, макар че малцина са се поучили от уроците на миналото.

Притежава и богата

библиотека с

английска литература за Втората световна война. Познава в детайли всички сражения ден по ден.

Макар и главен прокурор, намира по малко време и за хобито си - да прави макети на самолети. Колекцията му наброява десетки копия. Лично ги майстори, като така успокоява и нервите си. По негови думи имал цяла серия руски и съветски модели на МиГ, както и изтребители от Втората световна война.

С това се занимава повече от 20 г. При свободно време, каквото той почти няма, изработването на едно копие му отнемало месец.

Не пие алкохол и не пуши. Преди 20 години отказва цигарите.

Откакто е начело на прокуратурата, всяка вечер се прибира с огромно количество материали вкъщи. Не заспива, докато не отметне и последния лист. Колегите му са впечатлени, че всяка страница е подчертана, което означава, че е прочетена задълбочено.

Любовта му към знанието е още от времето, когато е ученик в Пловдивската английска гимназия, която завършва със златен медал. С отличен се дипломира и в Юридическия факултет на СУ. Корифеят по Търговско право проф. Огнян Герджиков му е написал в студентската книжка 6 плюс, впечатлен от знанията на бъдещия юрист.

Цацаров още помни думите на достолепния пловдивски магистрат Здравко Киров: “Ако не се научиш да плуваш, ще се удавиш.” Тогава Цацаров е 26-годишен, току-що завършил и търси усилено работа в Пловдив. Киров е председател на окръжния съд в града на тепетата и праща младия юрист в асеновградския съд.

Седем години по-късно, натрупал опит и практика, той

оглавява

Пловдивския

окръжен съд

“Беше истинско удоволствие да работим с него”, връща лентата Христо Крачолов, дългогодишен заместник на Цацаров, сега апелативен съдия в Пловдив. Признава, че това е бил най-смисленият период в неговата професионална кариера. “Тогава създадохме нова организация и отворихме съда към медиите. Заедно с ученици и студенти предприехме инициативи като симулиране на съдебни процеси. Направихме филм по действителни случаи за подкуп, убийство и грабеж и го излъчихме по телевизията, дори получихме награда от Би Би Си”, спомня си Крачолов. За него Цацаров е добър администратор и ръководител. “Коректен и точен е, затова бях част от екипа му”, казва той.

При ерата на Цацаров пловдивският съд се прочу със сурови и бързи наказания. С тях магистратът спечели симпатиите на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и на премиера Бойко Борисов. Те го определиха като най-добрия съдия и го даваха за пример. Последната присъда, която Цацаров произнесе, преди да замине за София, бе за нелеп инцидент, при който ловец застреля приятеля си по невнимание. Магистратът постанови за Петър Ламбрев 2,6 г. условно. Той осъди и двете непълнолетни тогава момичета Мария Дръндарова и Антония Митева, които през 2004 г. удушиха своята приятелка Маргарита Гергененова. Мария получи 9 г. затвор, а Антония - 8. “Дори и тези наказания няма да върнат убитата от вас приятелка, нито ще поправят вашия разбит живот”, обърна се към двете подсъдими той. “Патент” на съдията Цацаров беше след прочитане на решението си да го разясни на достъпен език за осъдения.

От 4 г. той е от другата страна на юридическия “рубикон” - в прокуратурата.

Това, което се открои най-ярко, са

бързите му, но добре

обмислени действия

в търсене на решения. Той не е човек, който чака времето да замете проблемите, а напротив - назовава ги директно. Веднага след трагедията в Лясковец, при която бе убит командос, нареди проверка на оръжията, складирани в домовете на българите. Не скри изненадата си, че в жилищата има толкова пушки, сякаш се готвим за нова война. Не прикри обаче и неодобрението си, когато година по-късно разбра, че полицията още не е направила регистър на оръжията. Директно се обяви и срещу частните кортежи с охрана.

Пръв предложи при

домашен арест да се

поставя електронна

гривна

и каза, че мярката подписка не се изпълнява реално.

Не забрави колегите си от малките погранични прокуратури, претрупани с дела за незаконно преминаване на границата, и поиска увеличение на щата.

Беше в Бургас след мутренската стрелба в Слънчев бряг, при която бе ранен Митьо Очите. Той бе и в родния Пловдив след опожаряването на Тютюневия град, за да види щетите от пожара и да провери разследването. Никога не се е притеснявал директно пред медиите да посочи и грешките на прокурорите. Поиска уволнението на колега, пропуснал срока за задържането на обвинен в убийство. Настоя за уволнение и на военен следовател, малтретирал деца.

Наред с това отвори вратите на Съдебната палата за млади таланти. Главният прокурор бе инициатор на изложба във фоайето пред Върховната касационна прокуратура на ученици от художествената гимназия в София. Купи си и картина на морски пейзаж.

Сотир Цацаров с удоволствие откликва и на поканите за срещи със студенти. Изнесе лекция пред бъдещите юристи във Велико Търново и УНСС. Без недомлъвки отговаряше на въпросите им. Също така настоя право да се учи само редовно, както медицина и архитектура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене