Представят последната книга на рано отишлия си поет Ивайло Иванов

Ивайло Иванов Снимка: БНР

Тази вечер в Клуба на културните дейци в Русе ще бъде представена последната книга на рано отишлия си от този свят Ивайло Иванов – „Нов сън за щастие“, съобщи БНР.

„Нов сън за щастие“ е не просто стихосбирка, а именно поетическа книга със своя концепция, осъзната лирическа мяра, вътрешен обем и развитие. В нея има удивително съчетание на амбиция и скромност. Това пише Биляна Курташева за стихосбирката на рано отишлия си от нас поет Ивайло Иванов.

А писателката Емилия Дворянова я нарича несвоевременна и с това лишена от всякаква баналност. Книга на озареното краевремие, далечна на суетнята и шумотевицата на света. Проф. Михаил Неделчев също отбелязва: Сбирката осъществява една сложна благоговееща игра с Пенчо-Славейковата „Сън за щастие“.

А ето какво споделя за замисъла и реализацията самия автор в предговора към стихосбирката от 101 творби: Една несбъднатост ще ражда вечно друга, също толкова трогателна и величава. И аз, едно дете, навеки ще вървя в прахта на нейните кафяви коловози към изгрева, към изгрева, който отмества вечно шанса на деня. Но само тъй се сбъдват най-трогателните общностни представи. Пред Нищото, или на Царството пред слънчовите двери, където ни с усмивка чака на непостижното ни щастие сънят… Ивайло Иванов ще остане едно от знаковите имена в съвременната българска поезия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене