Стивън Хокинг отново предупреждава за опасностите от AI революцията

Снимка: Архив

Още сме далеч (ако въобще някога достигнем) до напълно самоосъзнат изкуствен интелект, но има хора, които желаят ние да сме подготвени, когато такъв се появи. Един от тези визионери е безспорно известният физик и астроном Стивън Хокинг, пише "Калдата".

Тази седмица той говори отново за това какво може да означава един пробив в областта на AI изследванията за човечеството. Според него той може да се използва за създаването на унищожителни автономни оръжия и създаването на механизми за тотален контрол от силните на деня. Според него, нещата може да стигнат толкова далеч, че да бъде сложен на всичко постигнато от нас досега. Но в същото време, човек може да го използва, за да достигне нови равнища в развитието си, стига да осъзнаем рисковете от него.

„Ние прекарваме много време в изучаване на историята, което, нека си го кажем честно, в повечето случаи представлява история на глупостта. Така че това е добра промяна – че хората искат да изучават вместо това бъдещето на интелекта“, сподели той в сряда при откриването на Центъра Левърхюлм за бъдещето на интелигентността към Кеймбриджския университет.

„Потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. С инструментите, предоставени ни от тази технологична революция, ние ще можем да поправим някои от щетите, нанесени на естествената среда от последната подобна революция – индустриалната. И разбира се ще се опитаме да унищожим напълно болестите и бедността. Всеки аспект на нашия живот ще бъде трансформиран. Накратко казано, успеха в създаването на изкуствен интелект ще е най-голямото събитие в живота на нашата цивилизация.

Но това може също така да бъде нашия последен момент, освен ако не се научим да избягваме рисковете. Изкуственият интелект ще донесе и опасности, като мощни автономни оръжия или нови начини за тези на върха да потискат мнозинството. Освен това, той ще окаже огромно влияние и на нашата икономика. Изкуственият интелект ще е или най-доброто или най-лошото нещо, случило се на човечеството и все още не знаем кое от двете ще се случи“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене