Гости от Виена, Базел и Братислава в "Салон на галериите"

Салонът на галериите в НДК започна с пърформанса “Саможертвата” на Галина Христова.

Интересен пърформанс, наречен “Саможертва”, даде началото на третото издание на “Салон на галериите” в зала 3 на НДК. Автор на “живата” инсталация е Галина Христова, която поднесе посланието на творбата си чрез танц.

“Когато създадохме “Салон на галериите”, ние го направихме, защото смятахме, че българските галеристи трябва да бъдат подкрепяни. Българските частни галеристи са единствените хора в областта на културата, които винаги са се справяли сами в пазарната ситуация. “Салон на галериите” е партньорско начинание. Много често се бяга от това да се говори за бизнеса в културата. Аз съм убеден, че

бизнесът е едно от

най-важните условия

културата да може да се случва. Защото заедно с виталността на творчеството е необходимо да съществува и професионалната реализация, да възприемаме културата като индустрия” бяха думите на директора на НДК Мирослав Боршош по време на откриването.

Тазгодишното издание на Салона ще продължи до 24 октомври и е със свободен вход. Над 30 галерии от столицата и страната се представят по време на събитието. Те участват с произведения на знакови художници като Магда Абазова, Георги Божилов-Слона, Димитър Казаков-Нерон, акад. Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова, Николай Майсторов и други. Галерия “Униарт” представя холандска живопис от XVII и XVIII век. Графичната сбирка на ателие колекция “Светлин Русев” е с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.

Дебют в Салона

правят “Нирвана”, A-Cube, “Галас арт” от Стара Загора, “Вароша” от Ловеч. Сред участници са авторитетни артсалони като “Леседра”, “Сезони”, U. P. A. R. K. Gallery - Пловдив, L'Union de Paris - Пловдив, Общинска галерия “Сердика”, Музеят на НБУ.

Тази година са представени за първи път и четири европейски галерии. “Гaршон” - Виена, е създадена от проф. Джордж Лукс и Алекс Фогел. Проф. Лукс е бил куратор на българския павилион на Венецианското бианале 2011. На Салона представя съвременни автори като Хайнц Петер Колер и Фредерик Паяк.

Другата виенска галерия - Vivaart Gallery, съчетава хармонично взаимодействие между артисти, музика и удоволствие. Тя показва съвременно изкуство на Искрен Илиев, Юлия Халузова и Юри Кочица.

Словашката “Роман Фечик галерия” има ценни шедьоври на българското изкуство - произведения на Стоимен Стоилов, Иван Нинов, Цанко Панов, Захари Каменов, Румен Скорчев, Стоян Цанев, Георги Трифонов и др.

Швейцарска “АМ Галерия за съвременно изкуство”, Бaзел, е създадена от Албена Михайлова, художник и режисьор. Представя се чрез видеопроизведения на авторите Петър Господинов - живопис, Вера Излер - фотография, Томас Хайман - живопис, Реинхард Манц - видео, Саша Алекса - инсталации, Беат Пресер, фотография.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене