Стивън Хокинг отново предупреждава за опасностите от изкуствения интелект

Снимка: Архив

Още сме далеч (ако въобще някога достигнем) до напълно самоосъзнат изкуствен интелект, но има хора, които желаят ние да сме подготвени, когато такъв се появи. Един от тези визионери е безспорно известният физик и астроном Стивън Хокинг, пише "Калдата".

Тази седмица той говори отново за това какво може да означава един пробив в областта на AI (artificial intelligence - изкуствен интелект) изследванията за човечеството. Според него той може да се използва за създаването на унищожителни автономни оръжия и създаването на механизми за тотален контрол от силните на деня. Според него, нещата може да стигнат толкова далеч, че да бъде сложен на всичко постигнато от нас досега. Но в същото време, човек може да го използва, за да достигне нови равнища в развитието си, стига да осъзнаем рисковете от него.

„Ние прекарваме много време в изучаване на историята, което, нека си го кажем честно, в повечето случаи представлява история на глупостта. Така че това е добра промяна – че хората искат да изучават вместо това бъдещето на интелекта“, сподели той в сряда при откриването на Центъра Левърхюлм за бъдещето на интелигентността към Кеймбриджския университет.

„Потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. С инструментите, предоставени ни от тази технологична революция, ние ще можем да поправим някои от щетите, нанесени на естествената среда от последната подобна революция – индустриалната. И разбира се ще се опитаме да унищожим напълно болестите и бедността. Всеки аспект на нашия живот ще бъде трансформиран. Накратко казано, успеха в създаването на изкуствен интелект ще е най-голямото събитие в живота на нашата цивилизация.

Но това може също така да бъде нашия последен момент, освен ако не се научим да избягваме рисковете. Изкуственият интелект ще донесе и опасности, като мощни автономни оръжия или нови начини за тези на върха да потискат мнозинството. Освен това, той ще окаже огромно влияние и на нашата икономика. Изкуственият интелект ще е или най-доброто или най-лошото нещо, случило се на човечеството и все още не знаем кое от двете ще се случи“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене