Свети Йоан влезе във "ВИП Брадър"

Христо Живков влиза във "ВИП Брадър".

Само двама българи са участвали във филм на Мел Гибсън, а един от тях от десетина дни живее в къщата на “ВИП Брадър”. Христо Живков изигра Свети Йоан в “Страстите Христови”, а на 10 октомври изненадващо влезе в шоуто за звезди на Нова тв.

Разговорите той да участва във “ВИП Брадър” започват

доста преди началото

на предаването

- още когато екипът преговаря с евентуалните участници в юбилейния сезон. Макар че Живков никога не е попадал в риалити предаване, той е готов да експериментира. Досега актьорът винаги много се е пазел от всичко, което се прави в страната ни - да участва и във филми, и в новата вълна български сериали. Но вече е на такъв етап от живота си, че е готов да се пробва в различни неща и да покаже таланта си. А “ВИП Брадър” е идеалното място той да стане бързо разпознаваем, както и хората да разберат повече за него.

Има една пречка пред участието му - очертава се да започне работа по следващия си филм точно тогава, когато тръгва и шоуто. Лентата, в която ще участва, ще се снима в Италия. В нея

Живков ще играе

четири различни роли

и ще си партнира с един от първите актьори, влезли в образа на Джеймс Бонд - Джордж Лейзънби. Той е Агент 007 в шестия филм от поредицата - “В тайна служба на Нейно Величество”.

Графикът за снимките на новия филм обаче се променя - екипът ще се събере в края на ноември. Така че Живков има време да се пробва да разбере какво е да живее под един покрив с много съквартиранти, докато всяко тяхно действие е наблюдавано от камери.

Със сигурност хонорарът не е основният му стимул да влезе във “ВИП Брадър”. Въпреки кризата в Италия, участието му и в един филм там му носи повече пари от това, което взема тук, казват близки до актьора.

Актьорът в кадър от филма на Мел Гибсън "Страстите Христови"
Актьорът в кадър от филма на Мел Гибсън "Страстите Христови"

Живков влиза без каквито и да е стратегии в шоуто - вътре е такъв, какъвто го познават приятелите му в реалния живот. Много подреден, отворен към другите, спокоен, разказва смешки, неконфликтен, уравновесен и обича да готви, както сам разказа на съквартирантите. Всички в семейството му - дядо му, баба му и майка му, имат афинитет към кулинарията. Може би и затова Живков решава да завърши техникум по обществено хранене. А после неслучайно се насочва към НАТФИЗ - майка му Емануела Живкова е била сред преподавателите там. Сестра му Димитрина също е актриса.

Христо Живков

завършва

режисура,

а не актьорско майсторство в академията.

След дипломирането си взема пари назаем от родителите си, за да учи италиански, без да знае, че големия си пробив ще направи именно в италианското кино. Той идва със “Занаятът на оръжията” на големия кинорежисьор Ермано Олми. Българинът е избран за главната роля измежду 1500 кандидати, сред които е и Рики Мартин. Филмът показва историята на пълководеца Джовани де Медичи, живял през ХVI век. Той е и трамплинът, който дава силен тласък на кариерата на Живков.

Един ден, докато върви по софийските улици, телефонът му звъни. Отсреща чува само: Мел Гибсън те избра да играеш в неговия филм. А това е шанс, който се случва веднъж в живота. Гибсън прави лентата “Страстите Христови”, в която детайлно показва последните 12 часа от земния живот на Исус Христос. Световната звезда решава да включи двама българи в актьорския състав - Христо Шопов, който да влезе в образа на Пилат Понтийски, прокуратора на римската провинция Юдея, и Христо Живков, който да е Йоан, един от учениците на Исус.

Снимките започват през октомври 2002 г. в южния италиански град Матера. “Това е много древен град, който наподобява светите места. Много особено място, в което има невидимо присъствие”, разказа Христо Живков във “ВИП Брадър” преди дни.

Докато е на снимачната площадка, Живков носи Библия със себе си - иска да почувства героя си, опитва се да си представи какви са били чувствата на любимия ученик на Исус Христос. А за работата с Мел Гибсън обясни на съквартирантите си: “Той е много рядък човек, изключителен. Това, което е фундаментално за неговата работа, е начинът му на въздействие върху актьорите. Имаше периоди, в които ти обяснява, и периоди, в които не ти казва нищо. Той реши да ми каже: “Знаеш ли, че са

слагали Йоан в казан

с вряло олио и е

оцелял три пъти?

Като са го изваждали, не е имал поражения по кожата дори. За да изпитат вярата му. Знаеш ли, че е единственият апостол, който не е починал от насилствена смърт?” Тези неща ги повтаряше във важни моменти. Много е жив, много различен като подход, като всичко.”

Заради “Страстите Христови”, в който Живков има общи сцени с Моника Белучи, чужди медии го заподозряха в авантюра с италианската актриса. По времето на снимките обаче той е с приятелката си - писателката Виргиния Захариева. Двамата се срещат за първи път в двора на театралната академия. Две седмици по-късно те стават гаджета. Разликата във възрастта им - Виргиния е 16 г. по-голяма от него, не пречи на връзката им. Двамата са заедно близо 14 г. Разделят се преди две години, а

днес Живков няма

жена до себе си

Христо с писателката Виргиния Захариева, с която са заедно 14 години, преди да се разделят през 2014 г.
Христо с писателката Виргиния Захариева, с която са заедно 14 години, преди да се разделят през 2014 г.

Христо е участвал в редица филми, сред които “Чифликът на чучулигите”, “В моя памет”, работил е с режисьори като Габриеле Салваторес, братя Тавиани, Саверио Костанцо, партнирал си е с актьори като Рой Шайдър, Орнела Мути, Мая Моргенщерн. Сред последните му проекти е спектакълът на Емир Кустурица “Великата Гърция - митът за произхода”. Това е зрелищно мултимедийно шоу, с което властите в италианската област Базиликата искат да засилят интереса към културно-историческите ценности на региона. Постановката се играе на арена по модел на античните елински амфитеатри. В главните роли са самият Емир Кустурица, българският актьор и италианската звезда Джанкарло Джанини.

Христо Живков и режисьорът Саверио Костанцо представят филма “В моя памет”на 57-ото издание на “Берлинале” на 11 февруари 2007 г.  СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Христо Живков и режисьорът Саверио Костанцо представят филма “В моя памет”на 57-ото издание на “Берлинале” на 11 февруари 2007 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

Освен като актьор Живков работи като продуцент и режисьор. Преди няколко години беше продуцент на филма на Милко Лазаров “Отчуждение”, който участва на филмовия фестивал във Венеция през 2013 г. и спечели наградата “Европа синемас лейбъл”.

Актьорът от години казва, че е гражданин на света - пътува много, работи и в Италия, и в България. А

от една година

се опитва да се

установи в Щатите,

където е меката на киното Холивуд. Така, че домът му е между Рим, София и Лос Анджелис. Макар да е участвал в много чужди продукции, никога досега той не се е опитвал да пробие на големия американски пазар. За да се ориентира на място, му помага друг български актьор - Башар Рахал. Живков отскоро вече има и агент в Лос Анджелис, както и два големи проекти, за които преговаря. Единият със сигурност ще е факт другата година, но самият Живков не обича да говори за филмите си, докато не започне снимките по тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене