Илияна Йотова с усмивка, но остро отстоява каузи в името на хората

Илияна Йотова със симпатизанти

Запознава се с мъжа си - известния лекар проф. Андрей Йотов, още като ученичка във френската гимназия. Посвещава всяка победа на баща си

За нея Бойко Борисов каза, че е основният опонент на ГЕРБ на тези избори. И никой не се изненада - ненапразно на “Позитано” 20 я наричат Червената лъвица.

Илияна Йотова не е жена, която ще остане незабелязана. Не само заради буйната ѝ червена коса, превърнала се през годините в своеобразна марка на БСП. Винаги елегантна и с усмивка, тя бързо разкрива острия си език, твърдия си нрав, принципността си и най-вече готовността винаги да отстоява каузите на левицата, когато това е в името на доброто на хората. Истински партиен боец.

Винаги готова да изслуша и помогне на всеки,

тя е една от

любимките на

социалистите

Затова и често е сред най-номинираните - и за партиен, и за държавен пост. Бе сред фаворитите на червения актив за лидер на партията, но тактично се оттегли и застана зад Корнелия Нинова. Бе на второ място по номинации за кандидат за президент след лидера, но когато “Позитано” 20 избра различна тактика за тези избори и се спря на ген. Румен Радев за кандидат, спази партийната повеля и прие да стане негово вице.

А по повод закачката на премиера Борисов с нея казва: “Борисов се опитва да вкарва интрига. И аз исках той да е кандидатът на ГЕРБ. Тогава щеше да е истинско, силно състезание. Благодаря му за оценката, кавалерско е, но ние имаме много достоен човек за президентския пост и аз няма как да го прескоча.”

Всъщност коректността е едно от най-силните качества на Йотова. Каже ли нещо, поеме ли ангажимент, застане ли до някого - думата ѝ на две не става. Затова я ценят не само другарите, но и политическите опоненти. Ценят я и у нас, и в Европа.

Неслучайно е

най-високопоставеният

български

евродепутат,

ако мерим тежестта им според ключовите позиции в Европарламента. В миналия си мандат бе зам.-председател на антикорупционната комисия на ЕП, а сега е зам.-шеф в изключително важната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. И от тази си позиция нееднократно поставя остро въпроса за мигрантската криза и необходимостта Европа да е солидарна с всички държави по отношение на бежанците.

Като евродепутат Йотова избира много точно темите, по които да работи - и са “горещи”, и са важни преди всичко за българите. Неин доклад за проблемите и възможностите на планинските региони бе приет с огромно мнозинство в пленарната зала на ЕП. А обезлюдяването на планинските региони поради липса на поминък и работа е болезнена тема за България. Затова се приема за голям успех фактът, че Еврокомисията подкрепи инициативата на Йотова за допълнителни средства от еврофондовете за планинските региони на Европа.

В миналия ѝ мандат в ЕП пък основна тема ѝ беше Черно море и мястото на Черноморския регион в морската политика на ЕС. Разработи доклад за риболова в Черно море и поиска от ЕК да има орган за управление на черноморските рибни ресурси.

Интересите ѝ са разностранни, но с много упоритост и четене няма тема, която да ѝ се опъне. Завършила е българска филологии в СУ “Св. Кл. Охридски”, но през годините никога не е спирала да се развива. Има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), която са завършили много световни имена като настоящия френския президент Франсоа Оланд, Жак Ширак, еврокомисаря Пиер Московиси и други.

Помага ѝ, разбира се, и любопитството, накарало я да стартира преди години кариерата си като журналист. Минава по цялата стълбица - от репортер през редактор, водещ и накрая до директор на новините на БНТ. Оттам през 1997 г. е поканена за шеф на пресцентъра на БСП.

За последно е

водеща на новините

по БНТ на

знаковата дата

4 февруари 1997 г.

- деня, в който покойният вече Николай Добрев връща мандата на БСП за съставяне на правителство на президента и така България се спасява от още по-голяма криза.

Влиза в БСП като звезда на телевизионния ефир. Издига се в партията твърде бързо за времето, в което една столетница измерва историята си. Но дори тези, които гледат на нея скептично, в момента, в който я опознаят, разбират, че Илияна е изключително точна, че е работохолик и педантичен човек, на когото винаги може да се вярва. И с усмивка пробива нагоре.

През 2000 г. е избрана за член на Висшия съвет. През 2006 г. става и зам.-шеф на най-голямата червена структура в София. Депутат е в 40-ото народно събрание, но не изкарва мандата, защото през 2007 г. е избрана за евродепутат на БСП в групата на социалистите и демократите в ЕП.

Политиката е в кръвта ѝ и това не е случайно. Баща ѝ Малин Тодоров беше дълги години кмет на Сливница, но бе убит при изключително нелеп случай - от криминално проявен мъж във влака. Трагедията разтърси дълбоко семейството, но Илияна намери сили да се изправи и продължи. “Баща ми беше много взискателен и строг човек. Направи от мен и от Руми изключително силни хора. Посвещавах на него всяка победа.

Имам свой начин да

му искам разрешение

и сега. Даде ми го.”

Другият човек, на когото безкрайно се доверява и винаги е до нея, е сестра ѝ д-р Румяна Тодорова. “Помагаше ми за задачите в училище. Любовта и топлината получаваме от мама. Затова винаги тръгвам с нейната благословия”, казва тя.

Освен добър политик Илияна е и перфектна домакиня, изкусна кулинарка и душата на всяка компания. Със съпруга ѝ Андрей - известния професор по ортопедия и травматология, са заедно вече 31 г. Запознават се на една манифестация за 24 май през 1979 г. - тя е още ученичка във френската гимназия, а той е студент по медицина. Любовта им оцелява въпреки много трудни периоди, които и двамата са имали в кариерите си и които са се отразили и на семейния живот. През първите години на Илияна в Брюксел например двамата успяваха да се видят само когато Андрей, който също е буквално денонощно зает, е на семинар някъде из Европа и тя хване бързия влак до него.

Днес професорът, желан от всички болници, е в “Софиямед”. За разлика от Андрей, който никога не използва семейното си положение за политически ходатайства, Илияна винаги е готова да свърже хората с топспециалиста и експерт по тазобедрените кости.

Синът им Марин завърши в Лондон, но за щастие и гордост на майка си сам избра да се върне и работи в България.

Евродепутатката и президентът на ПЕС Сергей Станишев като част от предизборната кампания на БСП през 2013 г.
Евродепутатката и президентът на ПЕС Сергей Станишев като част от предизборната кампания на БСП през 2013 г.
Ген. Румен Радев и Илияна Йотова на среща с избиратели
Ген. Румен Радев и Илияна Йотова на среща с избиратели
Април 2009 г. - Йотова се включи в почистването на Южния парк в София, организирано от червената структура в столицата.
Април 2009 г. - Йотова се включи в почистването на Южния парк в София, организирано от червената структура в столицата.
Йотова изключително много се гордее със сина си Марин, с когото днес са преди всичко добри приятели.
Йотова изключително много се гордее със сина си Марин, с когото днес са преди всичко добри приятели.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене