Седмица преди финала на детската Евровизия Лидия Ганева заминава за Малта

ЛИДИЯ ГАНЕВА

Владимир Ампов-Графа отдавна доказа, че знае как се правят хитове и може да превърне млади певци в истински звезди. Неслучайно той е човекът, който се нагърбва със задачата да напише песента, с която страната ни ще се яви на тазгодишното издание на детската Евровизия.

Докато работи по парчето, в главата му звучи все един и същи глас - на 10-годишната Лидия Ганева. Момичето беше избрано да представи България, след като спечели вота и на жури, и на зрители в националната селекция през юни. Още тогава Графа се запознава с гласовите данни на Лидия - той е в комисията, която оценява малките певци. Когато започва да работи по песента за детската Евровизия, си мисли, че ще трябва да направи няколко проекта и да избере най-правилния. Но греши - парчето се получава от раз, докато си представя как мелодията би звучала с гласа на Лидия. Малко след като е готов, Ампов праща диск със записа на песента на детето, което живее с родителите си в Пловдив. “Много ми хареса текстът на “Вълшебен ден”, защото е много приказен. Защото е за вярата в чудеса, да, и аз вярвам в тях”, разказва детето.

Кадър от клипа на "Вълшебен ден"
Кадър от клипа на "Вълшебен ден"

Лидия получава демо на песента - самият Влади Ампов я пее, а тя тепърва трябва да я научи. Но това става доста лесно - все пак момиченцето пее отдавна и е носител на 22 първи, 4 втори и 2 трети награди от престижни фестивали. “Репетирахме я с вокалния педагог Румяна Иванова. Всъщност песента има и английски вариант, който сме записали и той ще излезе скоро”, обяснява майката на Лидия Невяна Ганева.

За първи път момиченцето представя “Вълшебен ден” в училището си на първия учебен ден. Пред очите на събралите се в двора на Арменското училище в Пловдив ученици, учители и родители Лидия изпълнява откъс от песента за детската Евровизия. “Беше ми малко притеснено и в същото време бях много развълнувана да пея пред цялото училище”, разказва Лидия, която сега е в четвърти клас. Разбира се, че се вълнува, но чувството да пее пред тази публика не ѝ е ново. Откакто е приета в I клас в ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян”, тя пее на всичките му празници, но сега за първи път представя своя песен. “Разговаряхме няколко пъти с директора дали ще може да изпълни тази песен, нейните съученици нямаха търпение да я чуят. От всички страни решиха, че е удачно и хубаво да пее “Вълшебен ден”, обяснява Невяна Ганева. А Лидия добавя: “Когато я чуха моите съученици, научиха цялата песен, дори сега

звънецът звъни

с част от

“Вълшебен ден”

и всички си я припяват в междучасията.” Откакто в Арменското училище имат електронен звънец, той звучи с песни от детската Евровизия.

Лидия на първия учебен ден, когато пее част от “Вълшебен ден” пред цялото училище.
Лидия на първия учебен ден, когато пее част от “Вълшебен ден” пред цялото училище.

Същинската премиера на “Вълшебен ден” е на 2 октомври, когато БНТ показва видеоклипа към парчето. В него участват повече от 20 деца - всяко със свой талант.

Най-малкото е на

5 години, а

най-голямото - на 11

Но това не им пречи да се държат като големи пред камера. И Лидия, и другите дечица са изключително дисциплинирани - работят цял ден, снимат с часове пред камерата, без да се налага да повтарят едно и също по безброй пъти. За по-малко от 20 дни видеото събира над 129 000 гледания в официалния канал на детската Евровизия в ютюб.

Може да е още дете, но Лидия следи внимателно конкурса от години. А дали сега имаме шанс в детската Евровизия, не може да прецени, защото винаги е критична към себе си - иска всеки следващ път да пее по-добре от предишния.

Остава по-малко от месец до финала на конкурса - той ще е на 20 ноември в Малта, и Лидия много се вълнува. Тя и родителите ѝ, както и екип от БНТ ще заминат по-рано, защото преди същинския финал има

цяла седмица

от репетиции,

пресконференции

и срещи

на всички 17 участници в детската Евровизия. “Вълнувам се, защото ще видя Малта и ще се запозная с много нови хора, с които имаме общи интереси. Моята класна ме подкрепя, както и всички в училището, така че няма да имам никакви проблеми с отсъствията”, разказва Лидия.

Тя е родена на 2 февруари 2006 г. и от съвсем малка проявява музикалния си талант. За първи път излиза на конкурс, когато е още в детската градина и не е навършила 5 г. Още тогава печели награда - за най-малък изпълнител в конкурса. Две години след това започва да пее във вокална група, а след това тръгва на индивидуални уроци при нейния вокален педагог Румяна Иванова. Тя е човекът, който забелязва големия талант на Лидия.

Детето наследява музикалните заложби от своите родители. Майка ѝ Невяна от 1-и клас е в детски ансамбъл, после завършва музикалното училище в Котел, а след това - Шуменския университет. От 20 г. е част от ансамбъл “Тракия”, а от 2 години пее и в “Мистерията на българските гласове”. Бащата на Лидия Иво Ганев е танцьор в ансамбъл “Тракия” и е преподавател в детската школа към състава.

Лидия с майка си Невяна, която е част от ансамбъл “Тракия”. Бащата на детето - Иво, е танцьор в него и преподавател в детската школа към състава.
Лидия с майка си Невяна, която е част от ансамбъл “Тракия”. Бащата на детето - Иво, е танцьор в него и преподавател в детската школа към състава.

Лидия вече е натрупала опит на голяма сцена. Едно от последните ѝ участия е от 16 септември на фестивала за избор на песен на София. На същия конкурс в зала 1 на НДК пеят още Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Орлин Горанов. Всички ѝ се радват и ѝ пожелава успех на финала на детската Евровизия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене