Лимон и пилинг със зелен чай махат тъмните петна от лицето

Д-р Сияна Живкова съветва задължително да се използват слънцезащитни продукти след терапии за премахване на тъмни петна.

Слънцезащитните продукти се използват през цялата година, за да не се получава пигментация на кожата

След активното излагане на слънце неминуемо се появяват тъмни петна по кожата. Най-дразнещи са тези по лицето, изглежда състарено, това е първото, което вижда всяка жена, като се погледне в огледалото, на всичкото отгоре трудно се прикриват. Трябва да се наплеска дебел слой фон дьо тен или коректор, за да се изравни тенът. А обилното количество макиаж обикновено изиграва лоша шега. Той е за сцена и професионални снимки. Използван през деня, изглежда като маска.

За щастие, има доста начини за отстраняване на тъмните петна. Но дерматолозите съветват да се използват превантивни мерки срещу тяхната поява. Най-важното е да се избягва прекомерното излагане на слънце. Използването на слънцезащитни продукти е задължително. И то не само през лятото, а целогодишно.

Когато не сте на плажа, къдетето е необходимо да предпазите цялото тяло, въпросната козметика трябва да се нанася върху всички части, които са изложени непрекъснато на слънце - лице, деколте и горната част на дланите.

Въпреки че вече много хора използват слънцезащитни кремове, все още продължава да битува заблудата, че колкото е по-висок факторът, толкова по-силна е защитата. “Всъщност

факторът означава

минутите, в които

имаме пълна

фотозащита

Ако той е 20, означава, че 20 минути човек е защитен от слънцето. След това действието намалява. Най-високият 50+ фактор осигурява около 50 минути пълна фотопротекция, общото му действие е приблизително 2 часа”, обяснява д-р Сияна Живкова. Затова е необходимо повторно или трето мазане в зависимост от времето, което прекарваме на слънце.

За да се намали до минимум рискът от поява на тъмни петна, е желателно още да се носи шапка с козирка, на плажа да се стои под чадъра и най-вече да не се седи на слънце между 12 и 16 часа, когато то е най-силно. Към съветите специалистите добавят, че трябва да се пие много вода.

Към пигментиране са склонни не само хората, които не използват слънцезащита, но и тези с по-тъмна кожа. Хиперпигментация се получава и като резултат от възпалителни процеси, хормонални проблеми, акне, изгаряне, белези, заболявания на кожата. С напредването на годините пък се появяват т.нар. старчески петна. “Промените, които настъпват при стареенето на кожата, се обуславят от генетични и климатични фактори. Факторът с най-голямо значение обаче е излагането на слънце. Това ясно се вижда, ако сравним разликите в промените по кожата във фотоекспонираните участъци като лице, деколте и горната част на дланите в сравнение с участъци, които не са изложени на слънце”, разяснява д-р Живкова.

Ако не сте успели да съхраните кожата си и тъмните петна вече са налице, има различни начини, с които да успеете да ги премахнете. Един от най-разпространените е химичният пилинг. При него обаче се

получават

зачервявания

и излющвания,

които създават сериозен дискомфорт. Освен това след подобна процедура на много жени им се иска за известно време да се скрият вкъщи и никой да не вижда зачервеното им лице.

Друг вариант е пилинг с ексфолиращ гел, който отстранява мъртвите клетки и стимулира регенерацията на кожата. Той е със салицилова киселина и екстракт от зелен чай, намалява появата на пори и спомага за избелване и изравняване на тена. Добре е да съдържа витамин С - антиоксидант, който стимулира образуването на колаген. За да има ефект, е необходимо да се използва 6-8 пъти.

При мезотерапията за изравняване на тена се навлиза дълбоко в кожата и това позволява да се премахнат стари и упорити пигментни петна. Към избелващите антиоксидиращи съставки може да се добави и естракт от листа на бяла черница, която също има изсветляващи свойства.

Изключително важно е след процедура за премахване на тъмни петна да се избягва излагането на слънце през следващите около 72 часа, съветва д-р Живкова. Затова е препоръчително тези терапии да се правят през есента и зимата, въпреки че при новите видове пилинг е възможно да се прилага и през лятото. В случай че дерматологът изрично ви е посъветвал да се пазите от слънчеви лъчи, послушайте го. В противен случай ще се сдобиете с още по-тъмни петна, които ще се разпрострат върху голяма част от лицето ви. Не са малко случаите на жени, подходили неразумно към тези процедури. Неподходящ продукт, дерматолог или козметик с недостатъчно опит или невнимателна грижа след терапия могат да доведат до сериозно обезобразяване.

След премахване на тъмни петна е абсолютно наложително използването на слънцезащитен крем с висок фактор. Трябва да се нанася на всеки два часа, ако прекарвате повече време навън, дори и слънцето да не е силно.

Има и доста бабини рецепти, с които в домашни условия може да се избавите от неприятните петна. Ягодите са сред най-използваните продукти за тази цел. Лицето се намазва със сок от ягоди, а отгоре се нанасят самите плодове, намачкани на пюре. След 10-15 минути се изплаква добре. Процедурата се прави в продължение на 20 дни.

Почитателките на здравословното хранене могат да направят две в едно,

използвайки

сутрешната закуска

и като маска

за избелване на кожата. Докато приготвяте купичката с овесени ядки, може да смелите една супена лъжица от тях и да ги разбъркате с малко кисело мляко. Върху физиономията се нанася дебел слой и след като изсъхне, се измива с топла вода. Към тази маска може да се добави и заквасена сметана.

Лимонът също е познат като ефективен натурален избелващ агент. Петната по кожата ще избледнеят значително, ако редовно ги мажете със сок от този цитрус.

Доста миризлив, но препоръчван метод за заличаване на пигментните петна от слънцето е маска от лук и оцет. За сигурен ефект е добре да се нанася два пъти дневно, но това е по-скоро метод, подходящ за жени без ангажименти. Работещите представителки на нежния пол трудно ще намират време сутрин и вечер да се плескат със силно миризливата смес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят
Защо поп културата е толкова обсебена от монахините?

Напишете дума/думи за търсене