Все по-често у нас освен традиционното японско суши, срещаме и мочи. Това е десерт. Прави се от бял лепкав ориз, който се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки".
Лепкавият ориз е многокомпонентна смес, която се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, съобщават от foodpanda.
Вижте 10 любопитни факта за мочи, които може би не знаете:
? В миналото мочи се е консумирало само от императора и благородниците.
? То носи предзнаменование за добър късмет
? Мочи е талисман за щастливи бракове и поради тази причина се консумира в сватбения ден.
? Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи, символизират дълъг живот.
? Температурата, при която желира ориза е 62 градуса.
? Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.
? В Индонезия ядат мочито със сусам
? В Малайзия го консумират с фъстъци
? В Хаваи го приготвят с кокос
? В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка.
Коментари (0)
Вашият коментар